_MG_9363

Fins aquí han arribat. Junts pel Sí ja ha posat les seves propostes damunt la taula i ara li toca a la CUP fer un gest que demostri la voluntat d’acord. Així ho ha assegurat el cap de llista, Raül Romeva, que ha comparegut en roda de premsa acompanyat de la direcció del grup.

Romeva ha rebutjat que JxSí no hagi fet propostes, tal com ha se’ls ha acusat des de la CUP diumenge –“això senzillament no és cert”, ha dit– i ha subratllat que el seu candidat és Artur Mas i que això "mai ha estat en qüestió".

El malestar al grup parlamentari és evident i la voluntat de deixar clar que la posició interna és unànime ha quedat palesa amb la compareixença conjunta de tota la direcció, seguint una dinàmica similar a la que la CUP està imposant al faristol del Parlament. A Romeva l'han acompanyat en la roda de premsa Jordi Turull i Marta Rovira, amb els caps de llista de Girona, Tarragona i Lleida, Lluís Llach, Germà Bel i Josep Maria Forné, entre d'altres.

Derrota a la Junta de portaveus

Per acabar-ho d’adobar, abans de comparèixer per donar resposta al darrer veto dels cupaires a la investidura de Mas, la Junta de Portaveus ha ofert la imatge de JxSí perdent una votació davant de tota la resta de grups de la Cambra. Ha estat a l’hora de decidir el mètode per a l’elecció dels senador de designació autonòmica. Fins que no ha començat la reunió no han sabut que la CUP s'alinearia amb tota l'oposició.

JxSí defensava aplicar la llei d’Hondt mentre que l’oposició volia aplicar el criteri de restes majors, que permet el PP i CSQP tenir senador. Amb la llei d’Hondt JxSí tindria 5 senadors, Ciutadans 2 i PSC 1. Amb el sistema de restes majors, els dos primers grups perden un senador en favor de PP i CSQP. I això és el que ha acabat passant gràcies al vot de la CUP.

Voluntat d'acord

“Instem a la CUP que expressi per la via dels fets la voluntat d’un acord”, ha subratllat Romeva. I ho ha fet després de repassar les diferents comissions de treball on es mantenen les negociacions amb els cupaires, algunes ja pràcticament tancades, i de deixar clar que no hi haurà noves cessions.

En particular, pel que fa el plantejament sobre la presidència. Romeva ha subratllat que s’ha ofert una proposta diferent del que es feia fins ara per evidenciar que aquest no serà un govern autonomista i fer-ho dins dels límits que estableix la legislació.

Romeva ha assegurat que es tracta d'una proposta molt treballada i ha recordat el projecte de decret del nou Govern fet públic la setmana passada a partir de l’articulació d'una presidència –“no un president”– amb una estructura dividida en “quatre figures, amb funcions compartides”.

Mas, l'obstacle

Això no obstant, el cap de llista ha admès que el nom de Mas continua sent l'obstacle per a la CUP i ha advertit que en aquest punt no hi ha canvi. Romeva no ha dissimulat la irritació quan se li ha recordat que el seu nom ha aparegut com a possible candidat alternatiu. “No és, ni ha estat, ni serà una opció que estigui damunt la taula”, ha reblat.

Els 62 diputats de JxSí analitzaran demà la situació en una reunió plenària, segons ha explicat Romeva. "Hi ha acords molt significatius i l’únic problema és la presidència, el problema sembla estrictament un nom. Des del punt de vista dels qui volem un acord, hauríem de fer una perspectiva més amplia sense vencedors i vençuts", ha conclòs.