El diputat de Junts per Catalunya, Salvador Vergés, ha reivindicat aquest dijous des del faristol del Parlament que la proposició de llei registrada pel seu partit que concreta inversions a efectuar per combatre la sequera i inclou un canvi en la posada en marxa del règim sancionador prosperi: "És un orgull que, quan estem davant d'una emergència de país, siguem capaços de ser dignes de la ciutadania a la qual representem". Això no obstant, Vergés ha lamentat que l'acord arriba "tard" i ha retret al Govern que "ja fa un any que hi ha dades que indicaven que calia activar-se i no ho van fer". "Amb el nostre lideratge, hem aconseguit passar d'un decret llei unilateral presentat per l'executiu a una proposició de llei consensuada", ha destacat.

🔴 El Parlament vota la proposició de Junts sobre la sequera, DIRECTE

En aquesta línia, el parlamentari juntaire ha volgut assenyalar que el "lideratge" del seu partit per plantejar aquesta iniciativa ha permès "aconseguir un punt d'inflexió en la gestió de la sequera i posar fi a la paràlisi del Govern". A més, Salvador Vergés considera que la proposició de llei de Junts per Catalunya permet "reconduir el fracàs de la cimera" on, a parer seu, l'executiu "no va saber teixir un consens i bastir un acord que ens hauria facilitat guanyar dies davant la sequera". Des de Junts, ressalten que la proposició "no podia ser declarativa, sinó executiva" i ha fet èmfasi en la concreció de les inversions i obres a efectuar per pal·liar els efectes de la sequera.

Reivindicació d'una proposició de llei "transversal"

Al llarg d'aquesta setmana, hi ha hagut moltes reunions entre els tres grans partits del Parlament (PSC, ERC i Junts; tot i que mai els tres alhora) i Salvador Vergés ha volgut destacar el caràcter "transversal" de la iniciativa: "Hem pogut parlar amb tothom qui ha volgut parlar amb nosaltres, hem estudiat totes les propostes i esmenes i les agraïm". En aquesta línia, el diputat juntaire ha ressaltat que la proposició "resol d'on traiem els diners, com cal invertir-los i on i en què; així com la contractació d'emergència, que queda blindada". Vergés ha destacat es mobilitzaran més de 500 milions d'euros per impulsar "dessalinitzadores, potabilitzadores, aigua regenerada, millora de les xarxes de subministrament, obres per evitar fuites o la recuperació de pous".

Sobre els recursos, Salvador Vergés s'ha dirigit al PSC i als comuns per recordar-los que aquests 500 milions equivalen a la xifra de dèficit fiscal que genera l'Estat cada setmana. "Això és el que representa l'espoli fiscal", ha exclamat. Finalment, respecte a les sancions, ha celebrat que hi hagi un acord per implementar-les un mes després de la data de publicació de l'ordre de les subvencions als ajuntaments perquè puguin fer les obres i ha apuntat que hi ha dos tipus d'incompliments: "Els que no presenten el pla de sequera o consum, se'ls ha de sancionar ja; i els incompliments dotacionals, els hem d'acompanyar".