Junts per Catalunya ha allargat la mà al Govern de Pere Aragonès per desencallar la situació en què es troben les negociacions dels pressupostos, just abans de l'acord entre el PSC i ERC. Segons informa RAC1, el secretari general de Junts, Jordi Turull, s'ha ofert formalment a través d'una carta a negociar els comptes després que setmanes de negociacions amb el PSC. Junts s'ofereix per aportar estabilitat institucional si es recupera l'estratègia unitària independentista.

🔴 Acord pels pressupostos de la Generalitat, DIRECTE

A la carta signada per Turull, la formació subratlla: "Ens trobem en un moment que requereix decisions de país, alçada de mires i visió estratègica, per evitar fer passos enrere en el camí cap a la independència". Per això, Junts obre la porta a negociar els comptes, amb la condició de recuperar l'estratègia unitària de l'independentisme. El partit concreta accions per recuperar-la, com un front comú a Madrid o replantejar la taula de diàleg per "convertir-la en una de negociació bilateral". 

"Per reconduir la situació, us proposo que reconsidereu el camí emprès i aboqueu els esforços que ara esteu dedicant a convèncer el PSC a refer la unitat d'acció de l'independentisme des de la principal institució del país. I més ara, que l'onada de repressió de l'Estat i de menysteniment cap a Catalunya han pres un nou impuls. Retornem al lloc que els ciutadans van posar-nos a tots a les eleccions del 14 de febrer el 2021, que és el consens per avançar cap a la independència amb la majoria del 52% del Parlament", es recull a la carta, que tanca amb Turull posant-se a disposició del president Aragonès. 

Acord entre el PSC i ERC

Finalment, aquest mateix dimecres el PSC i el Govern d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) han arribat a acord pels pressupostos després de setmanes d'estira-i-arronsa. La notícia s'ha conegut poc abans de la roda de premsa que havia anunciat Salvador Illa, líder dels socialistes, la qual ha estat convocada a les 9 hores al Parlament de Catalunya. Abans que es donés a conèixer l'acord ja se sospitava que Illa podria anunciar-lo en la seva compareixença, sobretot després de la llarga reunió de dilluns amb el Govern obre la porta a què s'hagi arribat un acord. 

Finalment, l'acord inclou un document sobre grans infraestructures que inclou la B-40, la "modernització" de l'aeroport del Prat i el Hard Rock. Aquests són tres projectes que els de Salvador Illa exigien per a validar els comptes. També s'inclouen qüestions en blocs sobre la prosperitat econòmica, la societat del coneixement, les energies renovables, la salut, els drets socials, l'educació o la seguretat.