La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, s'ha pronunciat sobre futurs pactes després de les eleccions de maig del 2023 i ha fet referència a la ponència del partit en la qual es destaca que "es respectarà l'autonomia local tenint en compte les diferents realitats territorials", amb la qual cosa no tanca la porta a arribar a acords amb els socialistes. "La política municipal menja a part", ha traslladat la dirigent de Junts en una entrevista concedida a Europa Press en ser preguntada sobre si s'obren a pactar amb el PSC. Així, ha cridat a analitzar candidats i pactes que ja s'han fet en el passat.

Nogueras afirma que la vida política als pobles i ciutats és una altra dimensió: "Diferent és a Barcelona, parlem de la capital del país desmantellada també pel tripartit. A partir d'aquí, no només són les sigles o el programa electoral, és l'actitud". Segons Nogueras, no s'han de comparar pactes de governs amb els quals s'assoleixen a nivell local, àmbit en el qual ha emmarcat la Diputació de Barcelona: "Són nivells diferents".

Sobre si prioritzaran pactes amb forces independentistes després de les municipals davant de les diferències que mantenen amb ERC, Nogueras ha recordat que així consta en la ponència política de Junts però no creu que els pactes locals determinin "el futur del país". De fet, la ponència del partit, aprovada el juliol d'aquest any, prioritza que la formació arribi a pactes municipals amb partits independentistes però afegeix que "es respectarà l'autonomia local tenint en compte les diferents realitats territorials", sempre que l'acord permeti aplicar el seu programa i defensar les seves propostes.

Rebutja una aliança municipal entre Junts i PDeCAT

Nogueras ha rebutjat la possibilitat d'una aliança del partit amb el PDeCAT de cara a les eleccions municipals en considerar que "el PDeCAT és un partit que no existeix". "El PDeCAT és un partit que no existeix, fa temps que va desaparèixer. El que queden són persones que formaven part d'aquest partit. És un partit que no va aconseguir cap representació en les últimes eleccions autonòmiques. Veurem, no crec que vagi de sigles, va de persones", ha defensat. Fins ara, ambdues formacions han mantingut reunions per explorar l'opció de presentar-se conjuntament a les eleccions municipals a Barcelona amb Xavier Trias com a candidat, a qui Junts dona mans lliures per configurar la seva llista.

Pressupostos

En relació amb la negociació del projecte de pressupostos, ha assegurat que "és 100% responsabilitat" del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que tirin endavant, i creu que no està fent els deures, en les seves paraules. Davant dels contactes que el Govern manté amb Junts i amb PSC per aprovar-los, Nogueras no descarta que els socialistes puguin donar suport als comptes en el Parlament després que els republicans votessin a favor dels Pressupostos Generals de l'Estat al Congrés.

"El que tenim clar és que hi ha un tripartit des de fa tres anys. Quan em pregunten sobre el suport dels socialistes a Catalunya, em fa gràcia. M'ho pregunten com si fos una cosa nova d'aquest any, i ERC i PSOE fa tres anys que són socis", ha conclòs.