La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha criticat aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per “pensar que suspendre la democràcia a Catalunya sortiria gratis”. En la seva intervenció durant la sessió de control a l’executiu de PSOE i Unidas Podemos, la líder de Junts a Madrid ha afirmat que l’actual crisi institucional que viu Espanya és el resultat d’una guerra partidista entre el PSOE i el PP.

Ha assenyalat, doncs, que la lluita entre les dues principals formacions polítiques de l’estat espanyol “va d’una cosa tan poc democràtica sobre qui controla la justícia”. Així mateix, ha recordat que Pedro Sánchez va prometre en campanya electoral detenir i fer que jutgessin a Espanya el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont. I ha posat sobre la taula el fet que els socialistes donessin la seva llum verda a l’aplicació de l’article 155 l’any 2017. Dit això, ha recordat que l’alternativa real a la politització de la justícia i la persecució política és la independència de Catalunya.

En la seva resposta, Sánchez ha lamentat que Nogueras hagi fet aquest discurs en un moment embolicat de la política espanyola per treure’n rèdit. “El que passa aquí no té res a veure amb el que va passar a Catalunya”, ha afirmat Sánchez. En aquest sentit, ha assenyalat que el seu executiu pretén “complir amb la Constitució”, a diferència de l’independentisme l’any 2017.

Segons Sánchez, però, el problema que hi ha a Espanya és que “el principal partit de l’oposició no accepta el resultat” de les eleccions espanyoles de 2019 i, en conseqüència, no entén que ha de deixar de bloquejar la renovació del Tribunal Constitucional. “El PP considera que el TC és seu”, ha lamentat Sánchez. Finalment, el president del govern espanyol ha dit que la tesi que el Procés ha acabat no l’ha dit ell. “Ho ha dit Jordi Sànchez”, ha sentenciat.

Les declaracions de Míriam Nogueras han arribat dos dies després que el Tribunal Constitucional desafiés el president del govern espanyol acceptant les mesures cautelaríssimes del PP. És a dir, el tribunal de garanties va paralitzar un procediment parlamentari que pretenia, precisament, renovar aquest mateix tribunal. Des de llavors s’ha produït una important crisi institucional a Espanya. De fet, la intenció de la Moncloa és resoldre-la el més aviat millor, i ja ha instat els seus grups parlamentaris —PSOE i Unidas Podemos— a presentar una proposició de llei per tal de renovar el Constitucional. Esquerra Republicana ja ha reconegut que té el text damunt la taula i que l’ha “d’estudiar”. El govern espanyol calcula que la proposició prosperarà a través de la majoria de la investidura.