El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha mostrat convençut que podrà aprovar els pressupostos del 2023, perquè "tindran el suport polític al Parlament per ser una realitat". Ho ha dit en un vídeo a Twitter aquest dijous, on ha fet un repàs de les accions del Govern durant aquest 2022 i alguns dels reptes que es marca l'executiu català de cara al 2023. Aragonès ha defensat que els pressupostos de la Generalitat per al 2023 "han de significar un nou pas endavant" i, a parer seu, compten amb "un amplíssim suport social", tot i que de moment només tenen el suport dels comuns, insuficient aritmèticament.

Aragonès ha fet les declaracions després de les condicions que ha posat el PSC per donar suport als pressupostos, que inclouen l'ampliació de l'aeroport del Prat, la construcció de la Ronda Nord (quart cinturó), i el suport al projecte Hard Rock a les comarques de Tarragona. Altres dels punts que exigeixen els de Salvador Illa fan referència a qüestions econòmiques relacionades amb model productiu i indústria; el coneixement o el desplegament d'energies renovables, punts amb els quals té més distància amb ERC. Els socialistes també han reclamat "mesures de transparència" com ara, que el Parlament validi les subvencions i ajuts del Govern als mitjans de comunicació privats, que el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) depengui del Parlament o que es redueixi el nombre d'entitats de la Generalitat de Catalunya. El president Aragonès no ha fet cap referència a aquestes peticions.

Lloguer

En el vídeo, Aragonès ha recordat les mesures que s'han impulsat durant aquest any, com ara la gratuïtat del P-2, els 29 milions per a ajuts al lloguer per als joves, o l'ampliació de la T-Jove fins als 30 anys. També ha insistit en la defensa del català amb l'impuls d'un pla de 100 accions transversals per al foment del català; el model d'escola catalana; i l'aposta pel sector audiovisual en català, “en defensa i promoció de la llengua pròpia del país”.

El referèndum

D'altra banda, ha assenyalat que el Govern continuarà treballant per un referèndum a Catalunya, "com a eina per resoldre el conflicte polític amb l'Estat, posant la democràcia al centre". Ha insistit en la voluntat de millorar l'economia catalana amb un pacte nacional per a la indústria, atraient inversions a nivell industrial i d'alta tecnologia, i impulsant la transformació verda i el canvi de model energètic. I ha destacat "mesures pioneres feministes", com els permisos per dol perinatal o per dolor menstrual.