El candidat de Junts a Barcelona, Xavier Trias, negocia amb el PDeCAT la possibilitat de tancar un acord a la capital catalana de cara a les eleccions municipals de l'any vinent. Això no obstant, el vicepresident del partit i portaveu, Josep Rius, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva de Junts, ha insistit que el candidat de Barcelona té mans lliures per tancar els pactes a la capital, però que aquesta formació no farà acords globals al territori amb cap partit. D'altra banda, aquest dilluns s'ha confirmat que, un cop obert el procés de primàries, no s'ha presentat cap altre candidat per Junts a la capital catalana i que, per tant, només Trias opta a encapçalar la llista.

El secretari d'organització del PDeCAT, Genís Boadella, ha anunciat avui que han iniciat converses amb Junts per "negociar" una entesa de cara a les eleccions i que la formació demòcrata busca una "coalició electoral". També Trias ha admès en una entrevista a la SER que "no té sentit" que les dues formacions es presentin per separat. A més, el PDeCAT és propietari dels drets electorals de JxCat a la capital catalana.

Això no obstant, el portaveu de la formació ha insistit que Trias "té mans lliures per configurar la seva llista", però que no hi haurà acords globals. "A escala nacional, ja hem dit que no arribaríem a un pacte amb cap partit. A escala municipal, es poden prendre acords amb col·lectius locals que es considerin convenients", ha argumentat.

De fet, Rius ha tret ferro a les converses que Triasmanté amb el PDeCAT. Ha recordat que Junts està tancant acords puntuals amb altres formacions, com el que s'ha tancat a Argentona amb l'exalcalde de la CUP, Eudald Calvo, o a Figueres amb Jordi Masquef, que prové del PDeCAT.

 

Pressupostos

Durant la reunió de l'executiva, Junts també ha abordat la negociació dels pressupostos. Aquesta formació ha retret que el president, Pere Aragonès, va assegurar que "Junts era el soci prioritari, però ha acabat sumant un pacte amb els comuns", que, per altra banda, no li proporciona la majoria suficient, per la qual cosa l'acord és "aritmèticament irrellevant".

En relació amb les converses, ha insistit que el Govern és "lluny" d'acceptar temes que Junts reclama vinculats a "justícia fiscal, projectes de futur o propostes relacionades amb el Procés". Ha reiterat les propostes d'aquest partit per compensar el creixement de la inflació amb una deflactació de l'IRPF o revisant "els impostos que castiguen més la ciutadania de Catalunya".

Igualment, s'ha referit a projectes com Hard Rock, l'aeroport o la ronda del Vallès, i també a les reclamacions vinculades al Procés independentista. "La resposta en aquest punt ha estat vincular-ho a l'acord de claredat, que va tombar la majoria del Parlament i no té cap recorregut. És una resposta decebedora i condicionada als acords de Madrid", ha reblat.

Junts denuncia que encara no disposa d'una "foto general dels pressupostos de la Generalitat", tot i que fa temps que ho reclamen. La conclusió, segons Junts, és que "sense aquests aspectes, l'acord encara és lluny", perquè hi ha diferències importants, no només tècniques sinó també polítiques. "Cal que el govern es mogui. Menys paraules i més fets", ha reblat Rius.

Pel que fa al debat al TC sobre la intervenció a la reforma judicial que debat el Congrés, Junts considera que demostra que "Espanya és una democràcia imperfecta, segrestada per una cúpula judicial", i ha insistit que Catalunya "pateix" des de fa temps "aquesta falta de separació de poders i l'abús del poder judicial". "El primer que va avalar aquest cop d'estat judicial va ser el rei Felip VI. Amb l'excusa de combatre el separatisme, Espanya va donar barra lliure a la cúpula judicial per evitar un procés que era plenament democràtic. Quan engegues un artefacte totalitari, és molt difícil aturar-lo. El PSOE en pot rebre les conseqüències", ha reblat.