Junts emplaça directament al president de la Generalitat, Pere Aragonès, a preservar l'acord que va fer possible la seva investidura fa sis mesos. En ple debat sobre l'aval de la CUP als pressupostos del Govern, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha admès que és responsabilitat de tothom preservar aquell acord que va consolidar el 52% independentista sorgida de les urnes el mes de febrer, però ha interpel·lat al president advertint-lo que "les negociacions dels pressupostos també tenen a veure amb orientació del país i com avançar en camí cap a independència".

 

Després de debatre des de divendres passat la proposta de pressupostos del Govern, les bases de la CUP estan votant quin ha de ser el posicionament dels seus diputats en el debat de les esmenes a la totalitat. En relació a aquest tema, Artadi, a banda de defensar la feina feta pel conseller d'Economia, Jaume Giró, ha assegurat que "Junts només contempla tirar endavant aquests pressupostos i l'estabilitat del govern independentista amb la majoria independentista", per la qual cosa mantindran les negociacions obertes fins al darrer moment.

L'apel·lació que avui ha fet Artadi, però, va més enllà de la negociació dels comptes i assenyala al gestió del dia a dia del Govern i l'embat independentista. "El que va passar fa sis mesos ha de tenir recorregut també ara. I és responsabilitat de tothom. Dels tres partits i, en primer terme, del president de la Generalitat, que va ser investit. És la seva responsabilitat cuidar, treballar i vetllar pels acords amb la CUP i Junts que han permès que sigui president i formem aquest govern", ha advertit Artadi en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva que el partit de Carles Puigdemont ha celebrat a Món Sant Benet.

Concrecions de l'acord

Des de Junts s'assegura que la CUP ha mostrat el malestar per la falta de concreció d'alguns dels compromisos adquirits pels republicans durant la negociació de la investidura. De fet, tampoc amaguen el malestar intern davant la falta d'avenços en l'impuls del procés independentista.

No hi ha hagut cap concreció, però, a la roda de premsa. Artadi s'ha limitat a recordar que cap formació independentista no va guanyar les eleccions de febrer tot i que els tres partits van aconseguir sumar el 52% de suports. Igualment, ha aprofitat per retreure que Esquerra va tancar en primer terme el pacte amb la CUP. "No és cap secret que hauríem volgut un acord a tres des del principi", ha lamentat.

Junts subratlla que només han passat sis mesos des de l'aprovació d'aquell investidura i el Govern ja té problemes per blindar una de les seves lleis essencials. "Ens uneix un objectiu comú. No som socis perquè sí amb la CUP, sinó perquè tenim un objectiu compartit", ha advertit Artadi, que ha reclamat que els acords sobre d'impuls del procés independentista "no quedin en retòrica".

"Nosaltres estem fent la feina. Ara cal que tota la feina que es va fer per tirar endavant aquest govern i la investidura, es treballi perquè sigui viable aquest acord cada dia en cada votació, al parlament, en l’embat amb l’estat en el camí cap a la indepdnetència, en tots els àmbits on fem política", ha reclamat.

Pressupostos Barcelona

Artadi s'ha referit també a l'anunci d'ERC que presentarà una esmena a l'Ajuntament de Barcelona als pressupostos del govern d'Ada Colau. "Esperem que no sigui una tàctica electoral", ha advertit després d'acollir amb un irònic "benvinguda" la decisió.

De fet, la portaveu de Junts, que és també la responsable d'aquesta formació al consistori barceloní ha aprofitat per retreure als republicans que han brindat fins ara suport al govern, "han estat un tripartit de factor fins ara amb comuns, ERC i socialistes a l'Ajuntament".

Junts ha anunciat que es presentarà amb aquesta marca a les eleccions municipals del 2023 i que el 18 de desembre el consell nacional del partit aprovarà el reglament amb què escollirà les candidatures, en què s'haurà d'abordar la forma com incorporar a les llistes persones que no militen a la formació.

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del partit