Hi ha un canvi substancial de posició de Junts per Catalunya en la negociació dels nous pressupostos de l'Estat. On més clar s'ha evidenciat ha estat al Senat, durant la sessió de control al govern espanyol d'aquest dimarts. Si bé el portaveu juntaire Josep Lluís Cleries s'ha mostrat exigent, assegurant que no permetran que els tornin a "aixecar la camisa", també s'ha mostrat disposat a negociar els nous comptes espanyols. El president espanyol Pedro Sánchez ha recollit el guant, agraint-li que s'obri eventualment a "parlar i dialogar" i eventualment aprovar el projecte.

L'intercanvi entre Sánchez i Cleries ha constat de dos moments. Un primer moment més dur, quan el portaveu de Junts per Catalunya al Senat ha acusat el govern espanyol d'"aixecar la camisa" als catalans de forma reiterada en cada pressupost de l'Estat, amb unes promeses que mai no s'acaben complint. "No ens serveixen de res els anuncis d'inversions milionàries si són absolutament falsos", ha advertit. Cleries també retret el desastre de Rodalies o la retirada "unilateral" de la inversió per ampliar El Prat. "Vostè i el seu govern són responsables d'impedir que l'aeroport es converteixi en un hub", ha etzibat. Davant d'aquesta duresa, el president espanyol ha respost a la defensiva. Ho ha exemplificat la qüestió d'El Prat: "El govern d'Espanya no inverteix en l'ampliació perquè no vol? I vostès sí que volen? Això no s'ho creu ni vostè".

 

La rèplica, però, s'ha mogut en un altre terreny. Cleries s'ha obert a parlar dels comptes: "Malgrat aquest context negatiu, senyor Sánchez, estem oberts a la negociació dels pressupostos. Des de l'exigència i la responsabilitat". Ara bé, ha advertit que no els trobaran "si volen continuar aixecant-nos la camisa". Davant d'aquest canvi d'actitud, Pedro Sánchez li ha agraït que "s'obri a parlar i dialogar sobre una eventual aprovació". El dirigent socialista ha sostingut que són uns pressupostos bons per a Catalunya, i ha fet extensiva la seva invitació a la resta de grups parlamentaris.

Fonts de Junts per Catalunya admeten que hi ha hagut un canvi d'actitud per part seva respecte dels pressupostos de l'any passat. Justament avui volien exhibir aquesta voluntat de participar de la negociació i creuen que Pedro Sánchez s'hi ha posat bé. 

De la mateixa manera, des del govern espanyol veuen en la intervenció del senador Cleries una millor predisposició de Junts a negociar els comptes de l'Estat. Els contactes entre la ministra María Jesús Montero i el conseller Jaume Giró es mantenen.