Els pressupostos han entrat en temps de descompte i, si res no canvia, decauran aquest dimecres a la tarda. El Govern ha llançat nombrosos retrets a Junts i als comuns per no donar suport als comptes, contra la qual cosa s'ha regirat el president del grup parlamentari dels juntaires, Albert Batet. Durant la seva intervenció per defensar l'esmena a la totalitat que van registrar el dilluns, Batet ha llançat una darrera proposta a l'executiu per intentar acordar els pressupostos. Una oferta que manté la reducció de l'impost de successions, punt al qual el Govern es nega en rotund, però amb una novetat: ja no es demana que la bonificació sigui del 99%. "Si vol que Catalunya tingui pressupostos, és a les seves mans", ha apuntat Batet al president Pere Aragonès, a qui ha lliurat el document amb l'últim oferiment després d'acabar el seu discurs. El dirigent juntaire ha instat el cap de l'executiu a "pensar-s'ho i no improvisar": "No ha de ser un problema si hi ha una voluntat real per trobar una solució, encara hi som a temps". Ara bé, en una sessió que s'acosta més a un debat de política general que a un ple sobre pressupostos, Albert Batet ha alertat que "sense una proposta clara i sòlida de pressupostos", al Govern "li pertoca convocar eleccions". "Si no és així, per un mínim de patriotisme hauria de rectificar i anar a eleccions", ha sentenciat.

Rebaixa de la pressió fiscal, desburocratització i educació

La proposta que Albert Batet ha lliurat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, inclou mesures en fiscalitat, llengua, educació, equilibri territorial i plans per a la desburocratització. "Davant la greu situació, li reiterem la nostra predisposició per pactar els pressupostos, per responsabilitat, per redreçar el rumb del Govern i perquè la situació no sigui cada vegada més insostenible", ha indicat el president del grup parlamentari de Junts. En aquest sentit, Batet ha criticat que el Govern hagi "dedicat tots els seus esforços per pactar amb els comuns i el PSC", pensant "potser en un nou Govern passades les eleccions": "Sorprèn perquè qui va permetre la seva investidura va ser Junts i la CUP". El dirigent juntaire ha fet una crida a la suma independentista: "Quan Junts i Esquerra sumem, som més forts, com hem demostrat l'última setmana".

Sobre el detall de l'oferiment de Junts al Govern, s'hi inclou la deflactació de tots els trams de l'IRPF un 5%, l'exclusió de l'impost de successions per als casos de relleu generacional familiar fins al tercer grau per "facilitar-ne la continuïtat" i un increment de la bonificació de la quota tributària d'aquest tribut per als contribuents dels grups de parentiu I i II. En desburocratització, demanen la finestra única agrària, l'agilització de tràmits urbanístics o destinar 10 milions per a una reforma de l'administració. Pel que fa a la llengua, insten l'executiu a fer que el personal de salut tingui competències de català equivalents al B2 el primer any i al C1 el segon; mentre que en educació plantegen recuperar la sisena hora en els centres d'alta complexitat o equiparar la dotació de recursos de l'escola inclusiva a tot el servei d'educació de Catalunya.

 

"Catalunya ha anat a pitjor"

Tot i l'oferiment, Albert Batet ha volgut fer un dur diagnòstic de la situació del país. Segons Junts, el "desori, l'agonia, el desgovern i la desorientació" s'han fet palesos amb uns pressupostos que arriben "tard i malament". Batet ha retret a l'executiu una "manca de lideratge, de diàleg i debilitat" i ha carregat contra el fet que només hagin fet quatre reunions amb ells: "Ens sorprèn que encara no hagin entès l'estil de fer política de Junts". "No ens poden demanar una adhesió, ni xecs en blanc, ni 'a cambio de nada', no han volgut negociar amb nosaltres", ha afegit.

 

Per tot plegat, Junts creu que "el país no pot esperar ni un minut més perquè Catalunya ha anat a pitjor i el Govern no va": "Les quatre transformacions que van prometre s'han convertit en quatre regressions". En paral·lel, Albert Batet ha subratllat que "no es pot allargar aquesta agonia": "Què més els falta veure que això no pot continuar així? Continuar aferrats a les cadires no és la solució per anar endavant". Alhora, ha assenyalat que, si els comuns no donen suport al pressupost, semblarà que "aquesta vegada les trucades a Madrid no hauran funcionat": "A veure si els comuns són menys sucursalistes que no pas l'actual Govern", ha ironitzat Batet. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!