Pocs minuts després que els comuns rebutgessin l'última proposta del Govern per aprovar els pressupostos, la consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix, ha obert el ple del debat a la totalitat dels comptes de la Generalitat carregant molt durament contra els de Jéssica Albiach, a qui ha acusat de tenir una actitud "incoherent i electoralista". Durant les últimes setmanes, especialment després de l'acord entre el Govern i el PSC, En Comú Podem ha posat al centre del debat el macroprojecte del Hard Rock, cosa que la consellera ha rebutjat de ple, com han anat fent la resta de membres de l'executiu: "Avui no es vota res sobre un casino. I han preferit ingnorar-ho", els ha retret.

🔴 Eleccions al Parlament de Catalunya en DIRECTE
 

A temps per rectificar 

Mas ha anat enumerant diferents mesures que recullen els pressupostos del Govern que quedaran paralitzades si finalment els seus comptes no tiren endavant pel 'no' dels d'Albiach. "Espero que siguin a temps de rectificar i de fer possible un acord que inclou molt bones mesures sectorials, treballades durant molts mesos i moltes reunions", ha desitjat Mas Guix en la seva intervenció, que ha obert el ple. També ha assegurant als comuns que els que estaran "més contents si els pressupostos no veuen la llum seran aquells que volen aprimar els serveis públics, els que tant els fa congelar els pressupostos d'enguany".

Una oferta insuficient pels comuns 

La darrera oferta del Govern, que inclou una moratòria dels macroprojectes que consumeixen més de 100 litres per persona mentre hi hagi sequera —tot i que no hi entraria el Hard Rock—, és insuficient pels comuns. Des del grup de Jéssica Albiach consideren que aquest oferiment no soluciona el principal escull que impedeix una entesa, que és que s'aturi el projecte del centre recreatiu a Vila-seca. D'aquesta manera, els comptes corren el risc de caure aquesta tarda, quan es produirà la votació de les esmenes a la totalitat, presentades per tots els grups de l'oposició, a excepció del PSC. 

Fonts dels comuns indiquen que el Govern es mostrava disposat a acceptar canvis a la llei d'acompanyament dels pressupostos per revertir els beneficis fiscals al Hard Rock i a poder adherir-se a la llei específica que els d'Albiach van registrar fa una setmana amb aquest objectiu. Tot i això, assenyalen que l'executiu els ha transmès que el PSC no ho accepta i que, d'aquesta manera, tampoc podrien fer aquesta modificació davant el risc que trontollés la majoria parlamentària per mantenir la tramitació dels pressupostos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!