Les nits electorals són un viver d'anècdotes i curiositats. Les eleccions municipals 2023 no han estat cap excepció. De la formació guanyadora a Amer, el poble del president Carles Puigdemont a l'alcalde més jove de tota Catalunya (i Europa), aquestes són les dades més curioses sorgides de la vetllada del 28-M.

🔴 Resultats Eleccions Municipals i Autonòmiques 2023, DIRECTE | ÚLTIMA HORA
 

📄 Enquestes per a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: qui guanyarà?
 

 

Qui ha guanyat als pobles dels presidents?

Al nord de la comarca de la Selva, tocant amb la Garrotxa i el Gironès, trobem Amer, un poble de 2422 habitants on va néixer el president Carles Puigdemont. Amb uns resultats molt similars als de 2019, Junts tornarà a governar durant quatre anys més amb majoria absoluta. Més curiosos (o no, tenint en compte l'històric de la població) han estat els resultats de Pineda de Mar, el poble natal del president Pere Aragonès, on el Partit dels Socialistes s'han imposat amb per majoria absoluta amb un total del 51,96% dels vots registrats. Però, curiosament, el PSC no s'ha imposat al poble del seu president, la Roca del Vallès, on la victòria ha estat per Junts. A la Roca del Vallès, per cert, ocupava un lloc simbòlic a la llista d'ERC Neus Bramona, dona d'Oriol Junqueras. Mentre que el seu cunyat, germà de Neus, Marcel Bramona, ha liderat la candidatura de Sumem la Roca, nova formació nascuda amb l'objectiu de donar veu a les associacions veïnals i les entitats.

gael rodriguez
Amb només 19 anys, Gael Rodriguez és l'alcalde més jove de Catalunya

L'alcalde més jove, el més longeu i el poble més petit

Gael Rodríguez ha fet 19 anys aquest mes de maig. Aquestes han estat les primeres municipals en què ha pogut participar. No només s'ha votat a ell mateix: era el candidat del PSC a l'alcaldia de Portbou, sinó que s'ha convertit en el batlle més jove de Catalunya i Europa. Ho serà amb majoria absoluta de sis regidors d'un total de 9. En l'altre extrem trobem a Josep Vilà, d'Independents per Folgars, polític que fins avui feia 44 anys que era al capdavant de l'ajuntament d'aquesta vila de la comarca de la Selva. Havent sumat 6 regidors, majoria absolutíssima en un ajuntament amb un total de 9, seguirà sent batlle quatre anys més, l'únic del país que continua al càrrec des de l'arribada de la democràcia. Gisclarey és el poble més petit de Catalunya. Els seus veïns es governen amb la forma de consell obert, és a dir que tots els seus habitants debaten tot el relacionat amb el seu municipi en assemblea. Amb tot, avui han triat una nova alcaldessa, Queralt Tor, filla de Joan Tor, qui fins avui, i durant 25 anys, havia figurat com a alcalde. L'han votat 25 persones.