Albert Castells agafarà el relleu d'Anna Erra i serà el nou alcalde de Vic. El candidat de Junts ha estrenat victòria i ha sigut el guanyador de les Eleccions Municipals 2023 amb 8 regidors, tot i que el partit ha perdut la majoria absoluta que l'ha fet governar folgadament a la ciutat els últims quatre anys. L'alcaldessa sortint portava al càrrec des de l'any 2015 i ja havia anunciat que la seva etapa seria de dos mandats, deixant el lideratge en mans de Castells, que fins ara havia sigut regidor de Manteniments i Serveis, Medi Ambient i Món Rural.​ Esquerra Republicana, que volia aprofitar aquest relleu per sumar posicions, ha acabat perdent 3 representants però repetirà com a segona força en uns propers quatre anys amb molta més diversitat al consistori: s'ha passat de tenir un hemicicle amb 4 colors diferents a tenir-ne un amb 7, després de l'entrada també d'Ara Vic, Vic En Comú Podem i Som Identitaris —l'extrema dreta catalanista de Josep Anglada—.

🔴 Resultats Eleccions 2023, DIRECTE | Escrutini de Municipals i Autonòmiques
 

 

Marc Aloy torna a guanyar a Manresa, però perd un escó

A Manresa, l'atenció estava posada en si ERC i Junts per Manresa seguirien compartint una ajustada diferència com a partits més votats —el 2019 només 10 vots van decidir qui s'enduia l'alcaldia— o si forces com el PSC o Fem Manresa podrien treure el cap en la part més alta dels resultats. L'escrutini ha fet que Marc Aloy, candidat republicà i actual alcalde, s'hagi tornat a imposar com a guanyador, mentre que Junts ha tornat a quedar en segona posició. Socialistes i cupaires han mantingut representació, però amb la irrupció de l'extrema dreta al consistori amb un representant, una tendència a l'alça arreu del territori en aquests comicis. Les candidatures Ara Vic-Pacte Local i Front Nacional de Catalunya també han aconseguit representació amb 2 edils cadascun.

🔴 Resultats Eleccions Municipals 2023 per municipis: escrutini en directe
 

 

La CUP manté feu a Berga amb menys regidors i Ara Moià arrasa 

La ciutat de Berga ha estat un dels grans feus dels cupaires a Catalunya i tot sembla que ho continuarà sent. La CUP ha tornat a ser la força més votada a les eleccions i Iván Sánchez podria ser alcalde altre cop. Seria el tercer mandant de la formació, que el 2019 ja va ser la gran guanyadora amb més d'un 40% dels vots i 8 regidors tot i perdre la majoria absoluta aconseguida el 2015 per Montse Venturós, que va abandonar durant el segon mandat per problemes de salut mental. En aquests comicis, els antisistema han aconseguit 6 representants; Junts s'ha quedat amb 4, els socialistes amb 3 i Berga Grup Independent n'ha aconseguit 2, empatant amb ERC en escons però superant-los en vots. D'aquesta manera, els republicans serien l'última força del consistori de la capital del Berguedà, tot i que en l'última legislatura van formar part d'un pacte per fer un govern d'esquerres, fent que juntaires i socialistes quedessin com a partits de l'oposició. 


Per altra banda, la formació Ara Moià —marca local d'Esquerra Republicana a la ciutat— ha aconseguit l'ansiada majoria absoluta passant de 6 a 8 regidors, després que en les anteriors eleccions es quedés a les portes d'arribar-hi. D'aquesta manera, l'alcalde Dionís Guiteras s'ha consolidat com a vencedor de la nit i revalidarà un quart mandat amb folgada serenor. Els dos escons que ha aconseguit el partit de Guiteras provenen directament de Junts i de Capgirem Moià, que han perdut un escó cadascú. Igualment, la ciutat ha quedat conformada per les mateixes 4 formacions que fa quatre anys, amb els socialistes mantenint-se amb un únic representant.