“El que passa avui és excepcional”. Així de contundent ha estat la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Míriam Nogueras, per reivindicar els debats i votacions que es produiran aquesta tarda al Ple de la Cambra Baixa, en al·lusió a la presa en consideració de la llei d'amnistia i a les comissions d'investigació sobre els atemptats del 2017 a Barcelona i Cambrils, sobre l'Operació Catalunya i sobre Pegasus. Nogueras s'ha volgut diferenciar d'Esquerra Republicana i ha posat en relleu que alguns, en referència al PSOE, “votaran a favor d'allò que fins avui havien negat” i ha remarcat que ha estat quan Junts ha entrat a l'equació que les coses que eren impossibles han acabat passant”. “Es votaran coses amb els vots d'aquells que fins avui es negaven a acceptar tot això que avui tirarà endavant”, ha sentenciat.

En una atenció als mitjans al Congrés abans d’entrar a la Comissió Mixta de Seguretat Nacional, ha subratllat que doblegar les estructures de clavegueram de l'Estat espanyol no és ni fàcil ni ràpid”. Sobre les hipotètiques esmenes a la proposició de llei d'amnistia, ha exposat que “si hi ha algun apartat a millorar”, estaran “encantats de poder-ho fer”, però s'ha mostrat cauta: “Esperarem a veure quines propostes hi ha. Estem estudiant tots els inputs que ens estan arribant de tots els costats”. Tanmateix, no ha aclarit si Junts presentarà esmenes i s'ha mostrat “a l'expectativa” respecte al calendari de la seva tramitació i entrada en vigor.

El català a Europa

Míriam Nogueras també s'ha pronunciat sobre el fet que l'oficialitat del català a la Unió Europea no es votarà aquest dimarts al Consell d’Afers Generals de la Unió Europea, ha reclamat que és imprescindible que el govern espanyol es posi les piles”. En la línia del pronunciament de Carles Puigdemont, que aquest matí ha avisat que el camí del català a la UE és irreversible, Nogueras ha apuntat que “l'Estat espanyol ha de desfer una estratègia de bloqueig que feia molts anys que durava, de tots els governs”. La portaveu a la Cambra Baixa ha insistit que el procés per convertir el català en llengua oficial s'ha encarrilat” i “no té marxa enrere” i tornat a reivindicar que “des que Junts és a l'equació, passen aquelles coses que fins avui eren impossibles”.

Sobre si els passos que ha fet el PSOE per aconseguir l'oficialitat han sigut suficients, Nogueras ha recordat que “fins avui, a totes les reunions del Consell d'Afers Generals de la Unió Europea que s'han fet, el tema de l'oficialitat del català a Europa ha estat sobre la taula”.