Junts ha elevat a la Comissió Europea el seu malestar per la situació d’un treballador de Ryanair que ha estat acomiadat en ser investigat per la protesta del Tsunami Democràtic a La Jonquera. Els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comin i Clara Ponsatí han presentat una pregunta a la Comissió Europea per tal que expliciti la seva opinió sobre el cas d’un treballador que ha perdut la feina després de participar en una manifestació en el marc de les protestes contra la sentència del judici del procés.

La víctima d’aquesta situació és Óscar Valdés, que va ser investigat per haver pres part de la protesta que el Tsunami Democràtic va fer a la frontera amb França el 2019. Segons assenyala Junts en un comunicat aquest dilluns, és per aquest fet que el ministeri de l’Interior d’Espanya “li denega el permís per poder treballar a l’aeroport del Prat”. Óscar Valdés va ser una de les 200 persones investigades per l’acció de Tsunami Democràtic al Pertús, fets que es van produir la tardor del 2019.

La causa ha estat arxivada

Finalment, el setembre del 2022, la causa judicial va quedar arxivada. Tot i l’arxivament de la causa, Valdés va ser acomiadat de forma definitiva per no haver rebut l’autorització per a l’acreditació per part d’Aena, el passat mes de desembre. Junts denuncia que aquest fet és un “cas de repressió laboral contra un ciutadà europeu que va exercir pacíficament el seu dret a manifestació”.

Els eurodiputats independentistes de Junts demanen a la Comissió Europea si avala “les actuacions del Ministeri de l’Interior espanyol pel que fa al processament dels treballadors per exercir el seu dret a protestar pacíficament”. A més a més, també pregunten quines mesures emprendrà la Comissió Europea per “assegurar que Espanya protegeix els drets de llibertat d’expressió i de pensament”.

En el seu comunicat, Junts explica que amb la pregunta els eurodiputats volen denunciar el que consideren un “cas de repressió laboral, de pensament i d’expressió, així com la llibertat de reunió i associació, incloent-hi el dret a celebrar reunions, vagues, concentracions o protestes”.

Una protesta contra la sentència

Després de la protesta a l'aeroport per la sentència del judici del procés, el Tsunami Democràtic va cridar a la mobilització a l'AP-7, a l'altura de la Jonquera. La intenció era tallar la frontera per mostrar el rebuig a la sentència, i així es va fer durant els dies 11 i 12 de novembre de 2019. El tall de seguida va comptar amb la presència policial, i van acabar desallotjant els manifestants. Mentre evacuaven els allà presents, van identificar-los.