Junts ha volgut "desmitificar" el document que ERC els va lliurar dissabte passat i que el mateix vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, va valorar de "complet" i clau per tal de desencallar l'acord de Govern

Aquest divendres, però, la vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, ha rebaixat les expectatives assegurant que el document d'ERC "no és res més que un compendi" dels que ja s'han anat intercanviant al llarg de les darreres setmanes de negociació i ha revelat que no hi ha "cap element nou". En aquest sentit, Artadi ha confirmat que respondran com han anat fent ambdues formacions, segons ha dit.

La vicepresidenta de Junts també ha revelat que ara s'està més a prop d'un acord amb els republicans, ja que "s'ha fet molta feina" però ha evitat confirmar si avui mateix hi haurà una reunió presencial dels equips negociadors.

Sobre això, ha rebutjat la idea que es "reprenguin" les negociacions ja que, segons ha reivindicat, les reunions telemàtiques i l'intercanvi de documents són igual d'importants que les trobades presencials.

Un punt de retret

A les declaracions d'Artadi també hi ha hagut un punt de retret cap als seus socis. La dirigent de Junts ha emfatitzat que la seva formació sempre ha prioritzat "el bon acord" davant d'estratègies que passessin per "marcar perfil". "Però és complicat perquè a vegades hem hagut de reaccionar perquè s'han produït filtracions interessades", ha lamentat.

Sobre les negociacions, Artadi ha rebutjat que hi hagi esculls, com el que durant setmanes es va dir que era el Consell per la República, sinó que es tracta d'un "repte per anar concretant les coses". "Hem cregut que tota la concreció possible era important. Ho hem fet per evitar distorsions en el futur de la coalició", ha apuntat.

Així doncs, Artadi ha situat dos tipus de negociacions: una per fer Govern, que només inclou ERC, "vist l'enfocament de la CUP"; i una altra per arribar a un acord de legislatura, que sí que inclou els anticapitalistes. "Necessitem un acord a tres per veure com donem recorregut a la legislatura del 52%", ha recordat. Artadi s'ha referit d'aquesta manera al fet que la CUP encara no ha decidit si entrar a l'Executiu, tot i que sembla que aquesta formació es decanta per decidir-ho més endavant, quan la legislatura ja hagi avançat.