Junts per Catalunya ha llençat una llista de greuges contra la invasió de competències de la Generalitat que, al seu entendre, suposa la llei espanyola de l’habitatge, que es vota aquest dijous al Congrés dels Diputats. En aquesta línia, els independentistes consideren que el text genera “inseguretat jurídica” als petits propietaris -que a Catalunya representen el 85%- i critiquen que el topall dels preus del lloguer imposat sigui “estructural” perquè, segons pensen, pot acabar reduint l’oferta de pisos a llarg termini. La formació de Míriam Nogueras ha lamentat que el govern espanyol, ERC i Bildu legislin de forma “electoralista i centralista” a les portes de les eleccions del 28 de maig.

“La contenció de preus pot ser una mesura adequada en alguns moments, en situacions d’emergència, però no es pot convertir en una solució estructural”. Aquesta és la gran esmena que ha fet la diputada de Junts Mariona Illamola a la normativa d’habitatge. Segons ha explicat, defensa que s’estableixi un màxim durant el 2023 i el 2024, però rebutja que el límit quedi marcat a partir de llavors: “Defensem que es limiti l’increment abusiu dels preus, però no que es congelin”. Illamola vaticina que “a la llarga” s’acabarà reduint l’oferta, posant d’exemple els casos de Berlín o París. Aquestes ciutats, que afirma que van aplicar lleis similars, “han acabat rectificant”.

Junts tampoc veu gens clar que sigui l’Estat, a través de la norma, tingui les claus per determinar els criteris que serveixen per declarar zones tensionades. “I si és Catalunya qui decideix que les regles o principis siguin uns altres? No se’ns ha de marcar”, s’ha queixat la diputada per justificar que la llei "vulnera les competències exclusives de la Generalitat" en aquesta matèria. Per això Junts manté totes les esmenes presentades a l’articulat -el Congrés en va tombar l'esmena a la totalitat-, “per preservar l’àmbit competencial de Catalunya” amb la convicció que se suprimeixin els articles conflictius. En el catàleg de solucions, Junts veu essencial augmentar el parc públic d’habitatge i establir descomptes fiscals per als joves que adquireixin el primer immoble.

Al seu torn, Nogueras ha confrontat amb Esquerra Republicana, a qui acusa de “fer seguidisme al PSOE”. “És una manera de legislar de forma electoralista i regionalista”, s’ha queixat la portaveu perquè, al seu entendre, “no resol els grans problemes de l’habitatge”. És més, ha lamentat que “a cada llei aprovada a Madrid, l’independentisme perd l’oportunitat de demostrar la seva força”.

“Fins l’últim cèntim”

La llei es vota aquest dijous al Congrés dels Diputats i malgrat que la majoria de la investidura garantirà els suports per tirar-la endavant, Junts confia que el govern accepti alguna de les seves esmenes. “Intentarem batallar fins l’última competència, fins l’últim cèntim i tenim l’esperança d’omplir els forats que s’han deixat”. Junts no té concretat els vots encara que fonts del partit asseguren que, veient el panorama, no podran votar-hi a favor.