El Partit Popular ja ha fet la primera lectura de la llei d’habitatge que aquest divendres Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i EH Bildu han pactat amb el PSOE i Unides Podem, una de les grans fites que tenia pendent el govern de coalició. Alberto Núñez Feijóo ha demonitzat les aliances que han permès tirar endavant la norma després de mesos de negociacions al Congrés dels Diputats. “Ens sorprèn que els partits independentistes assenyalin la política d’habitatge del conjunt d’Espanya quan ells no volen formar part de la nació”, ha subratllat Núñez Feijóo, que ha argumentat que els acords amb independentistes són a conseqüència de la “debilitat del govern de Pedro Sánchez”.

Des de Donostia, el líder del PP ha advertit del risc que hi hagi menys pisos de lloguer i pugin els preus. En altres paraules, ha vaticinat que la llei per regular el mercat immobiliari “pot comportar una disminució de l’oferta i portar al final del període en un increment dels preus del lloguer”. Al seu entendre, “en aquestes condicions”, “els propietaris poden decidir no llogar els habitatges i, si no els lloguen, pugen automàticament els preus i disminueix l’oferta”.

El pla de Feijóo amb l’habitatge

Com a contraposició, Feijóo ha anunciat que el seu partit presentarà una oferta per crear “una política pública per a les rendes baixes i joves”. “Crearem ocupació fent habitatge a un preu taxat i amb un lloguer taxat”. En els propers dies donaran a conèixer un projecte alternatiu amb una llista de propostes per “afrontar el problema de l’habitatge” i que formarà part del programa de govern amb el que vol concórrer a les eleccions generals de finals d’any.

A més, el partit conservador també proposarà mesures per aconseguir “desocupar habitatges en menys de 24 hores”. Segons ha explicat la secretària general del PP, Cuca Gamarra, “a l’okupa se’l desallotja”. Des de Santander, Gamarra ha detallat que inclouran iniciatives perquè els cossos i forces policials tinguin “instruments” per fer efectives les desocupacions en menys d’un dia.

A l’espera del recurs al Tribunal Constitucional

Tot i que l’abast de la regulació dels lloguers en les zones tensiones i els nous contractes dependran en última instància de les comunitats autònomes, les regions governades pel PP estan disposades a plantar batalla i obrir un nou front contra el govern central. La convicció de la cúpula del partit és que la normativa “envaeix competències” que corresponen a les autonomies i, per això, els ha delegat la responsabilitat de judicialitzar el text. En aquest punt, Isabel Díaz Ayuso, fervent opositora a Pedro Sánchez, ha anunciat aquest divendres que recorrerà al Tribunal Constitucional (TC) si la llei "ataca les competències de les comunitats autònomes". "No permetrem empobrir massivament tota Espanya", ha advertit al president espanyol, a qui ha acusat de "blanquejar l'entorn polític d'ETA, que avui decidirà a Espanya com serà l'habitatge de tots". Igual que Ayuso, el president andalús, Juanma Moreno Bonilla, i el murcià, Fernando López Miras, també mediten seguir els passos de la madrilenya.