La líder de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha criticat el govern espanyol aquest dimecres per fer electoralisme en matèria d’habitatge. “Com té pensat aspirar a ser un país progressista si lideren el rànquing dels països amb més dèficit?”, ha començat preguntant la diputada durant la sessió de control a l’executiu de Pedro Sánchez. “Sí que es nota que estem en campanya… han escollit l’habitatge com a gran anunci final de la legislatura”, ha denunciat la juntaire.

De fet, la portaveu de Junts a Madrid ha fet ús d’una frase emprada per Alberto Núñez Feijóo aquest dimarts al Senat per burxar Pedro Sánchez en matèria d’habitatge: “Sembla el miracle dels pans i els pisos”. “Com pagaran vostès les promeses que estan fent?”, s’ha preguntat també Nogueras, fent referència al dèficit de l’estat espanyol. De fet, ha assegurat que les promeses electoralistes del PSOE sobre habitatges es compliran “estant en números vermells”.

De la mateixa manera, la líder de Junts a Madrid ha afirmat que la llei d’habitatge pactada entre el PSOE, Podemos, ERC i Bildu “no és bona” i “no soluciona el gran problema”. “No estan legislant bé”, ha criticat Nogueras, a més d’opinar que el text que es votarà al Congrés dels Diputats aquesta setmana no dona seguretat jurídica als petits propietaris. La diputada també ha reclamat al president espanyol que expliqui quants habitatges ha construït el seu executiu en cinc anys i ara estan habitats, amb una clara intenció de fer evident que els anuncis del govern espanyol són electoralistes.

En la seva resposta, Pedro Sánchez ha defensat les seves polítiques, a més de la situació econòmica del país que presideix. “Estem en la direcció correcta”, ha opinat; a més de criticar “l’antipolítica” en la qual està instal·lada Junts per Catalunya. “Es troba a faltar una posició més constructiva per part del seu grup”, ha afegit el president socialista.

De fet, Sánchez ha arribat a dir que, en part, comparteix “el mateix diagnòstic” que ha fet Nogueras: “És inacceptable que només un 3% dels habitatges espanyols siguin públics”, ha assenyalat, per tal de tirar dards, de forma indirecta, cap al PP. Ha remarcat, també, l’augment en despesa d’habitatge públic que ha tirat endavant l’executiu de PSOE i Podemos. “Farem que l’habitatge sigui el cinquè pilar de l’estat del benestar”, ha afegit el president del govern espanyol.

L’enfrontament entre Nogueras i Sánchez ha arribat l’endemà que el president del govern espanyol anunciés la construcció de 20.000 nous habitatges públics en terrenys que són propietats del Ministeri de Defensa. Ho farà a través de SEPES (Societat Pública Empresarial del Sòl). D’aquesta manera, el cap de l’executiu va fer el seu tercer anunci en matèria d’habitatge dels darrers 10 dies; després que PSOE, Podemos, ERC i Bildu anunciessin un acord per tirar endavant al Congrés la llei de l’habitatge.