Junts torna a ensopegar amb problemes per pagar la campanya electoral. El partit de Laura Borràs i Jordi Turull ha fet arribar una carta als candidats i càrrecs del partit en què els demana aportacions econòmiques en forma de préstec per finançar la campanya de Míriam Nogueras per a les generals del 23 de juliol. Els recorda que aquesta formació s'ha quedat sense drets electorals després que la Junta Electoral Central els ha atorgat a l'Espai CiU-PDeCAT. No és el primer cop que Junts es troba en aquesta situació. Ja va haver de demanar aportacions per pagar la campanya de les generals del 14 de febrer del 2021.

La secretària de finances del partit, Teresa Pallarès, ha fet arribar una carta als candidats, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, en què adverteix que aquesta formació ha de fer front a una "campanya difícil", atès que Junts s'ha quedat sense drets electorals quan encara no s'ha recuperat de l'esforç que va representar fer front a la campanya de les municipals.

Entre 5.000 i 10.000 euros

Per aquesta raó, Junts reclama als seus candidats a les eleccions generals una aportació d'un mínim de 5.000 euros. Aquesta quantitat s'apuja fins als 10.000 euros, el màxim permès per la llei, en el cas dels membres de la llista amb més possibilitats de sortir escollits, que són, segons s'especifica a la carta, els quatre primers candidats per Barcelona, els dos primers per Girona i el primer de Lleida i de Tarragona, a més d'un senador per Lleida i dos per Girona. El préstec el poden fer els candidats a qui s'interpel·la o algú altre en el seu nom, i el partit subratlla que el retorn dels diners està garantit gràcies a les subvencions que Junts rebrà en funció dels diputats i els vots que aconsegueixi.

La secretària de finances ha fet arribar missives en termes molt similars, però sense concretar quantitats, als càrrecs del partit i als membres de la formació amb responsabilitats institucionals.

Els partits no reben les subvencions electorals fins després de les eleccions, i aquestes es quantifiquen segons el nombre de diputats i els vots que obtenen. Això no obstant, abans de la celebració dels comicis, les diferents candidatures tenen la possibilitat de demanar avançaments d'aquests diners, en funció del resultat de les darreres eleccions. En el cas de Nogueras, però, la seva candidatura no té accés a aquestes bestretes, perquè la Junta Electoral Central ha atorgat a l'Espai CiU-PDeCAT el 100% dels drets electorals de la candidatura que es va presentar el 2019 amb el nom de Junts.

Junts ha demanat també donatius i els préstecs a la militància. Els préstecs es reemborsen amb un interès del 4%, els interessos tributen com a renda d'estalvi, i no gaudeixen de deducció fiscal.