L'escepticisme de l'entorn de Junts respecte de la taula de diàleg sembla que es va estenent, després dels últims posicionaments del president Pedro Sánchez i dels dirigents de Podemos. Si ahir ho van fer explícit a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada (Conflent) la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el president Quim Torra, avui en el mateix escenari ha estat el torn de la consellera d'Investigació i Universitats, Gemma Geis.

La consellera ha reconegut que la taula de diàleg que s'hauria de posar en funcionament al setembre li genera un "escepticisme total", de cara a obtenir-ne resultats, i per això ha defensat mantenir l'acord de govern fixat amb ERC però amb mobilització. "M'agrada respectar els pactes de legislatura. He vist massa vegades com no es respectaven, i sense l'independentisme unit segur que no avançarem", ha indicat.

Segons Geli, reivindicar la unitat d'acció és clau per afrontar qualsevol estratègia. "Ara bé, la generositat en favor de la unitat no pot anar acompanyada de la desmobilització o d'un Govern que no sigui capaç de posar el Govern espanyol davant el mirall", ha advertit. Ha reconegut que veu poques possibilitats que l'Estat espanyol, governi qui governi, accepti que es voti en un referèndum d'autodeterminació, i ha demanat que l'independentisme es comenci a preparar per a la nova etapa que s'obri. Ha advertit que l'independentisme "perdrà força de negociació" si no es prepara davant la negativa al referèndum.

Geli també ha subratllat que en cap cas la taula pot ser de negociació autonòmica sinó que ha d'incloure la independència i no pot desembocar en un nou Estatut, com especulen alguns a Madrid. Ha demanat «enfortir el país» i ha reivindicat el Consell per la República com una eina necessària per a la futura etapa.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va descartar ahir la via estatuària com a possible solució al conflicte català. És més, la va titllar de "via fracassada i obsoleta".

Per ella, l’única opció és la independència. Un objectiu que, segons va defensar durant la seva intervenció en l'edició d'enguany de la Universitat Catalana d'Estiu juntament amb Torra -, difícilment s'aconseguirà a través de la taula de diàleg. 

La setmana passada el coportaveu de la nova direcció estatal de Podemos, Pablo Fernández, va animar ERC i Junts a acudir al setembre a la taula de diàleg sobre Catalunya amb la idea de limitar-se a buscar un acord "en el marc de la Constitució" i va subratllar que, després el "punt d'inflexió" que a parer seu han suposat els indults, "és hora de construir ponts i no d'aixecar murs" com en el passat. Amb això va descartar l'autodeterminació i l'amnistia.