Junts per Catalunya ha obert el tercer dia de campanya de les eleccions generals 2023 amb nous atacs contra el PSOE i també contra Esquerra Republicana. En un acte al Parc de l'Espanya Industrial de Barcelona, en una tertúlia, el partit ha assenyalat que "cada pacte" amb els socialistes "debilita el moviment independentista". Ha subratllat molt aquesta tesi el número 5 de la candidatura, Aleix Sarri, que ha carregat contra la taula de diàleg per ser el "senyal més estrany que hem enviat a Europa": "Per un costat, diem que ens reprimeixen; per l'altra, hi ha qui es fa fotos amb ells". En aquest sentit, el també director de l'oficina europarlamentària del president a l'exili, Carles Puigdemont, ha alertat que això "desmobilitza els nostres aliats" perquè "no entenen com el PSOE ens reprimeix si s'hi pacta amb ells". Per tot plegat, ha instat a deixar de legitimar el PSOE.

🟡 Llistes electorals a les generals 2023 Catalunya

En una línia similar s'ha manifestat la candidata Míriam Nogueras, que ha insistit en què, si Junts té la clau, "res serà com abans". En concret, ha criticat la política d'Esquerra a Madrid els darrers anys i s'ha volgut desmarcar del que ells han "intentat fer": "Buscar millorar el que feia Duran no és la solució, no farem el que ha fet el catalanisme fins ara, el millor resultat el 23-J és el que pugui fer que les coses canviïn a Madrid". Paral·lelament, Nogueras ha disparat contra el govern de Pedro Sánchez perquè "no han fet res per Catalunya" i han "bloquejat" el país. "El PSC pot ser clau per salvar el seu soldat, però nosaltres volem ser-ho per servir Catalunya", ha insistit. La número u de la llista dels juntaires a la cambra baixa espanyola ha fet èmfasi en què l'actual executiu estatal ha "mentit des de l'àmbit cultural, social i d'execució de pressupostos".

Aleix Sarri Míriam Nogueras Toni Castellà Junts 9 juliol 2023   Eva Parey
Aleix Sarri, Míriam Nogueras i Toni Castellà, a l'acte del Parc de l'Espanya Industrial / Foto: Eva Parey.

No donar el vot a qui no reconegui el dret a l'autodeterminació

També ha participat de la tertúlia el candidat de Junts al Senat per Barcelona, Toni Castellà. El també líder nacional de Demòcrates ha remarcat que la candidatura no donarà el vot a cap presidenciable del govern espanyol si no reconeixen el dret a l'autodeterminació. A més, ha defensat que la llista de Junts no és una candidatura "independentista, sinó que està disposada a fer la independència". A més, Castellà ha fet una crida a "utilitzar les institucions espanyoles en favor de Catalunya" de la mateixa manera que l'Estat ha "fet servir les institucions catalanes en contra de Catalunya". Per últim, el diputat al Parlament ha afegit que la "negociació i confrontació" són estratègies que "formen part de la mateixa cara de la moneda": "Intentar que l'Estat negociï amb tu sense un instrument de pressió és estúpid, i la confrontació sense cap objectiu tampoc té cap sentit".

D'altra banda, Sarri ha fet referència a la sentència d'aquesta setmana que va retirar la immunitat al president a l'exili, Carles Puigdemont, i als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. Malgrat admetre que ha estat una "mala sentència", ha instat a "no rendir-se" perquè també hi ha hagut altres sentències negatives: "La batalla internacional és llarga i no és fàcil, però per primera vegada ens podem defensar en un ordenament jurídic que no és espanyol, sinó europeu, i ho hem d'aprofitar fins al final".