Junts no es dona per al·ludida per la crida a la renovació en els lideratges de l'independentisme que va llançar la setmana passada el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, quan va anunciar la seva renúncia a seguir encapçalant l'entitat. La vicepresidenta i portaveu, Elsa Artadi, ha advertit en la roda de premsa d'aquest dilluns, posterior a l'executiva del partit, que "cadascú, cada organització i cada situació personal és diferent".

En ser preguntada sobre la renovació del lideratge de Carles Puigdemont a Junts o Oriol Junqueras a ERC al qual es va referir Cuixart, Artadi ha recordat que Junts va celebrar el congrés fundacional fa un any i mig, per la qual cosa considera que els seus "són nous càrrecs, noves situacions i noves responsabilitats". Així mateix ha argumentat que tant l'exili com els 3.000 represaliats demostren que Catalunya segueix sense viure una situació de normalitat. "Al marge de situacions que s'han pogut donar i que ens alegrem a nivell personal, com són els indults, això no ha comportat una solució política", ha advertit.

La portaveu, que ha explicat que la renúncia que Cuixart va anunciar públicament divendres passat no s'ha tractat a l'executiva del partit, ha expressant el màxim respecte per les decisions personals pugui prendre el ja president en funcions d'Òmnium Cultural i el vicepresident de l'entitat Marcel Mauri i per les explicacions que vulgui donar "dins de la seva organització". 

Junts i la feina de Borràs

Pel que fa a la polèmica sobre el manteniment de sous del Parlament a funcionaris que ja no treballen a la Cambra, ​Junts ha optat per treure pit i atribuir els canvis en aquestes qüestions a la intervenció de la presidenta, Laura Borràs. Des d'aquesta formació s'atribueix aquests fets a la gestió de meses del Parlament anteriors, que van presidir els representació d'ERC, Roger Torrent, Carme Forcadell i Ernest Benach, tot i que en totes elles també hi havia tingut representació, successivament, CiU, el PDeCAT i Junts. 

Artadi ha assegurat que amb Borràs hi ha hagut "un canvi radical", no només en aquest tema sinó també en la defensa dels diputats, en referència al tracte que ha rebut l'escó de Pau Juvillà enfront del que va rebre el president Quim Torra. "Redreça les dues situacions i, per tant, ja dona un missatge sobre el capteniment de la presidència del Parlament", ha explicat.

 

La portaveu de Junts ha recordat que la darrera mesa del Parlament va eliminar els permisos d'edat, que ha permès que es creés aquesta situació, i ha assegurat que aquest capteniment des de Junts es viu "amb molt d'orgull" per la feina que du a terme Borràs. "Està fent una feina discreta per no voler capitalitzar una feina que s'havia de fer des de Parlament. Agrair tot aquesta renovació i feina de transparència, que fins ara no s'havia pogut fer", ha insistit Artadi que ha assegurat que Junts ja "sospitava que no funcionava bé", però que Borràs ha fet una "feina que ha sigut incansable i difícil".

Artadi, que ha insistit que el seu partit segueix en el no a la reforma laboral del govern espanyol, ha mostrat també la preocupació davant la reforma de la cotització dels autònoms.

Així mateix, Junts insisteix a reclamar, tant al Congrés com a l'Ajuntament de Barcelona, una investigació de les declaracions de l'excomissari José Manuel Villarejo.