Al Congrés dels Diputats, les calculadores van que volen. La votació de la Mesa del Congrés dels Diputats serà d’alta tensió i haurà de tenir una precisió quirúrgica. Amb el bloc d’esquerres i dreta en un empat tècnic, la presidència de la tercera institució de l’Estat pot anar d’un pam. O de mig. I per desfer-lo, els set diputats de Junts per Catalunya s’aventuren determinants. Sense nom per substituir Meritxell Batet sobre la taula, els partits considerats de la majoria d’esquerres reconeixen que hi ha converses amb els de Carles Puigdemont, admeten que el fet que hi hagi negociacions amb els juntaires ja és un “bon símptoma” i creuen que una repetició electoral és un mal negoci per a tots els implicats. Ningú vol fer que la votació descarrili i, fins al moment, s’imposa el silenci i la discreció a banda i banda.

Tothom mira a Waterloo. L’opinió críptica de Carles Puigdemont llençada en un tuit matinal ha enrarit la posició del PSOE. La portaveu socialista i ministra d’Educació en funcions, Pilar Alegría, ha replicat a l’eurodiputat de Junts que “pot ser més oportú el diàleg i la prudència abans que parlar de subhastes de cap mena”, en referència a la piulada en la qual Puigdemont ha escrit, a tres dies de la constitució de les Corts Generals, que “creix el nerviosisme, puja la subhasta i es disparen les especulacions”. Els socialistes s’abonen a la discreció, fins al punt que es resisteixen a confirmar el candidat o candidata a presidir el Congrés dels Diputats, en substitució de Meritxell Batet, malgrat que algunes informacions apunten a l'expresidenta balear Francina Armengol. De fet, aquest dimecres, el PSOE reunirà l’executiva per aprovar-ne la candidatura i els portaveus parlamentaris i Pedro Sánchez insuflarà ànims als seus parlamentaris.

Pel que fa a Sumar, que defensa que el PSOE presideixi el Congrés, Jaume Asens està sent l’interlocutor amb Junts per Catalunya. L’exportaveu vol fer valer la seva bona relació amb els independentistes per seduir els de Puigdemont. En aquest context, els de Yolanda Díaz temen que hi hagi massa “soroll innecessari” que pugui rebentar la negociació. La successora d’Asens al càrrec, Marta Lois, ha demanat actuar “amb la màxima discreció i determinació” perquè les converses “arribin a bon port”. La diputada gallega ha mostrat “preocupació” pel fet que hi hagi grups que prefereixin “mantenir cert soroll innecessari”.

Al marge del PSOE i Sumar, els sis diputats d’EH Bildu també han reconegut “relacions constants” amb Junts, però els abertzales neden i guarden la roba. “Hi hem parlat, però no ens posicionarem sobre el que han de fer”, ha assegurat la portaveu Mertxe Aizpurua abans de recollir l’acta de diputada. Amb tot, els independentistes bascos s’abonen a l’optimisme per conformar una Mesa controlada per una majoria d’esquerres i es comprometen a treballar per “un govern progressista i plurinacional”. Ni es posaran primmirats ni hi posaran problemes ara que han aconseguit obtenir més representació que el PNB a la cambra baixa. De fet, els abertzales no donen credibilitat a la possibilitat que els nacionalistes bascos presideixin el Congrés, tal com ha proposat Coalició Canària.