El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha anunciat que el seu partit impulsarà la creació a la Cambra catalana d'una comissió d'estudi sobre el "deute històric". Batet ha denunciat que, per una banda, Catalunya té un dèficit fiscal de 18.000 milions d'euros i, per l'altra, pateix els incompliments i l'infrafinançament dels pressupostos de l'Estat.

Per a Batet, aquesta comissió hauria de servir per "quantificar" el deute i posar "negre sobre blanc". "És una asfixia premeditada. Tenim el deure de saber quin és el dèficit històric", ha afegit tot i reiterar que "en aquest Estat no hi ha res a fer" i que "la solució és la independència".

Així doncs, el líder de Junts ha reivindicat que la comissió d'estudi al Parlament ha de servir per "complementar" el que pugui fer el Govern en matèria de dèficit fiscal i ha recordat que una moció aprovada a la cambra catalana insta l'Executiu a quantificar-lo.

A tall d'exemple, Batet ha denunciat que mentre la inversió de l'Estat a Catalunya és del 12%, el PIB és del 19% i les exportacions representen el 25%. També ha afirmat que fins i tot Foment ha denunciat que el dèficit en infraestructures durant l'última dècada ha pujat fins als 20.000 milions d'euros.

Pel que fa als suports amb què compta la seva formació, Batet ha aclarit que han traslladat la proposta a ERC i la CUP, i s'ha mostrat convençut que hi donaran suport "com no podria ser d'una altra manera".

Pressupostos catalans i espanyols

Pel que fa als pressupostos espanyols, Batet ha denunciat que els pressupostos que ha presentat el govern del PSOE i Unidas Podemos tampoc reverteixen aquesta situació i ha criticat que aquesta sempre és igual hi hagi el govern que hi hagi a la Moncloa: "El del PP, el del PSOE o el del PSOE amb Podemos". En aquest punt, ha lamentat que "hem perdut l'oportunitat que els 23 diputats independentistes del Congrés -sumant els d'ERC, el seu partit i la CUP- treballin plegats a Madrid". "S'ha imposat el partidisme", ha criticat.

I sobre els comptes catalans, Batet ha dit que l'Executiu està negociant amb la CUP, com a "soci prioritari", i ha expressat la confiança perquè s'arribi a "bon port". En ser preguntat per les declaracions de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que ha insistit que les negociacions "no van bé", Batet ha demanat discreció i ha expressat la seva confiança en el conseller Jaume Giró.

 

Imatge principal: el president del grup de Junts, Albert Batet, en un ple al Parlament / Foto: Sergi Alcàzar