La proposta del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, de celebrar un nou referèndum d'autodeterminació "sense adjectius" ha agradat, i molt, a la CUP, que se n'ha fet ressò i ho ha reivindicat per tornar a pressionar ERC i Junts perquè s'hi sumin. En roda de premsa des del Parlament, la diputada Eulàlia Reguant ha recordat que la seva formació també va defensar celebrar un nou referèndum durant el Debat de Política General i que les formacions de Govern ho van rebutjar.

"És la via del 80%, és la via que provoca més desgast i contradicció en l'Estat. ERC i Junts ho van rebutjar i es van conjurar al voltant de la taula de diàleg amb el PSC i pensem que van cometre un error", ha afirmat Reguant. 

 

"Mai haurien d'haver abandonat la via del referèndum d'autodeterminació. És una bona eina que cada cop té més adhesions. Cal portar ERC i Junts cap aquesta via i cal sumar més sectors que la defensin", ha reivindicat.

La diputada anticapitalista també ha volgut recordar que la seva proposta també parlava d'un referèndum "sense cap adjectiu" però ha matisat que ERC i Junts es tanquen a que aquest sigui únicament convocat si s'arriba a un acord a la taula de diàleg

Descontents amb el Govern

Per altra banda, Reguant ha carregat amb duresa contra el Govern pel judici que ha començat avui mateix contra els anomenats '9 de Lledoners'. En aquest sentit, ha respost a la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que està bé que tornin a estudiar el cas però que "potser van una mica tard".

 

Així doncs, Reguant s'ha mostrat decebuda amb l'Executiu per les acusacions contra independentistes i per la política de "macroprojectes sense sentit", entre els quals ha situat l'ampliació de l'aeroport, el casino del Hard Rock i la candidatura per als JJOO d'hivern dels 2030. "Cuixart parla de governar bé, perquè és necessari perquè l'independentisme avanci. Governar bé vol dir governar per a les majories", ha afegit, acusant el president Pere Aragonès i el vicepresident Jordi Puigneró de seguir les propostes de Foment

Pel que fa als pressupostos, la dirigent cupaire ha reiterat que "les negociacions no van bé" i que "nosaltres diem el mateix en públic i en privat", en ser preguntada sobre el fet que el Govern és positiu pel que fa a les trobades amb el seu partit. Ara bé, preguntada sobre si la seva proposta del referèndum és una condició sine qua non per als pressupostos, Reguant ho ha negat.

I pel que fa als comptes espanyols, la cupaire també ha criticat que ERC els estigui facilitant i, d'aquesta manera, estigui, segons ha dit, contribuint a l'estabilitat del govern espanyol.

 

Imatge principal: la diputada de la CUP Eulàlia Reguant a la roda de premsa d'aquest dimarts / Foto: ACN