Junts ha decidit perimetrar en les declaracions del republicà Gabriel Rufián la crisi oberta la setmana passada amb ERC. El partit de Carles Puigdemont assenyala diferències internes dins de la formació republicana i admet que alguns sectors d'aquell partit aposten per fer fora Junts del Govern i buscar un acord amb el socialistes. Això no obstant, l'aposta del partit és, de moment, limitar l'espai d'aquella crisi. Després de l'executiva d'aquest dilluns, Junts ha valorat positivament el primer any de Govern i ha anunciat que prepara una avaluació del funcionament de l'acord que va portar a la investidura de Pere Aragonès.

"Potser el que ens hauríem de preguntar respecte de les declaracions de Joan Tardà i Rufián és quina voluntat hi ha darrere. Si la voluntat és mirar que es trenqui el govern per fer un front comú amb els socialistes", s'ha preguntat el portaveu del partit, Josep Rius, que ha insistit en la necessitat que el diputat republicà comparegui al Parlament per explicar les raons de les seves acusacions. Durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva, Junts ha decidit treure ferro a les declaracions del president de la Generalitat la setmana passada des de Berlín quan, tot i esquivar la crisi provocada per Rufián, va advertir sobre els contactes internacionals.

Rufián va provocar una crisi entre els dos socis de Govern dimarts passat abonant les acusacions que ha apuntat la Guàrdia Civil sobre els contactes del president Carles Puigdemont i el seu entorn amb persones properes al govern rus. El diputat els va acusar d'actuar en política exterior com a señoritos que es pensen que fan de James Bond. Posteriorment, es va disculpar per les formes però no pel fons dels seus retrets sobre les connexions exteriors. Les paraules de Rufián han provocat malestar a Junts, on s'assenyala l'existència de tensions internes a ERC, i s'apunten com a mostra l'article que ahir publicava el qui va ser mà dreta d'Oriol Junqueras al Govern, Sergi Sol, a ElNacional.cat.

 

En aquest context, l'executiva de Junts quan està a punt de complir-se el primer any de Govern, s'ha reafirmat públicament en l'acord que el va fer possible la investidura d'Aragonès però ha formalitzat un encàrrec intern per elaborar una avaluació política de l'acord i comprovar quins compromisos s'han acomplert i quins no. Pel que fa l'actuació del partit, des d'aquesta formació se subratlla que s'han mantingut fidels a l'acord i que les institucions de l'autogovern han de treballar no per fer autonomisme sinó per avançar en l'Estat propi.

L'error de l'estratègia d'eixamplar la base

Junts ha lamentat els errors tècnics que es van produir la setmana passada a l'enquesta del CEO on s'apuntava una caiguda del suport a la independència, però ha admès que la distància que s'ha obert a favor dels contraris obeeix a la "falta de concreció estratègica de l'independentisme", a més de "mostrar l'error en l'estratègia d'ajornar la independència per eixamplar la base".

El cas de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha ocupat també l'atenció de l'executiva de Junts que ha insistit que es tracta d'una persecució política i no d'un cas de corrupció, per fragmentació de contractes. Per aquesta raó ha emplaçat tots els partits independentistes per reclamar "fer pinya" amb un "front comú".

Pel que fa el conflicte entre l'Estat espanyol i el Marroc, Junts ha titllat d'error el canvi d'estratègia del govern de Pedro Sánchez. Ha advertit que es tracta d'una traïció al poble Sahrauí i un "error geoestratègic molt greu", atès que s'avala la posició del Marroc respecte el Sàhara sabent que irritarà Algèria, proveïdor de gas a l'Estat espanyol, en plena crisi energètica provocada pel conflicte a Ucraïna. "Sánchez és de la mateixa escola diplomàtica que Borrell, és a dir, que és un autèntic desastre", ha retret Rius, que ha assegurat que el canvi d'estratègia del president espanyol "demostra un cop més menyspreu al dret autodeterminació i omple de pols del Sàhara la taula diàleg".