A mesura que passen els dies i l'acord de pressupostos no arriba, les crítiques de l'oposició al Govern s'accentuen. Així s'ha constatat aquest dissabte a la Convenció Municipalista de Junts per Catalunya a Girona, on la presidenta del partit, Laura Borràs, ha carregat contra Esquerra Republicana davant la cessió al PSC sobre el Quart Cinturó: "Hi ha alguns que, per seguir al Govern, són capaços de renunciar a la seva coherència. A banda de ser un Govern de minoria absoluta, és un Govern d'una incoherència absoluta". De fet, aquesta negociació pressupostària és la que fa que el secretari general de la formació, Jordi Turull, hagi afegit que veu el país "en una cruïlla": "Ho està perquè la principal institució d'aquest país ha de decidir cap a on orienta aquests pressupostos: cap al 52% de la majoria independentista o cap a aquells que defensen que el procés està acabat i volen més dependència i més subordinació a l'Estat".

La també presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, ha assenyalat que "encara que no tinguem 90 anys d'història, el que sí que podem dir és que el que defensàvem fa 5 anys és el mateix que defensem avui", fet que, sosté, els dona "la força de la coherència". "Hem pres decisions complexes i difícils, com és sortir del Govern, però quan és una qüestió de principis es tenen o no es tenen, no es canvien pel que faci falta per no abandonar l'executiu", ha reblat. Segons Borràs, el Govern d'Esquerra Republicana "ja ha deixat clar qui és el seu soci prioritari: oh, sorpresa, no és cap partit independentista". "Quan es tracta d'arribar a un acord amb el PSC perquè els aprovin els pressupostos, Esquerra està disposada a dir sí a tot. Quan es tractava de complir l'acord de Govern, van dir no a tot", ha sentenciat.

Turull esperona els alcaldes a "prioritzar els interessos del municipi" als del partit

La Convenció Municipalista, que és la tercera que celebra el partit des de la seva formació, ha servit perquè Junts doni el tret de sortida a la precampanya electoral de les eleccions municipals. Novament, Jordi Turull ha defensat que surten "a guanyar" i ha elogiat els més de 300 alcaldables del partit que hi han assistit: "No sou gent de postureig, no esteu en venda i busqueu solucions i no excuses". El secretari general juntaire ha aprofitat per carregar contra els intents d'altres partits polítics per fitxar candidats del seu partit: "Alguna força política es dedica a anar prometent rotondes o gronxadors per veure si us presenteu amb ells". Turull ha emplaçat els candidats als municipis a què, quan hagin de triar entre els interessos dels seus pobles i ciutats o bé els de partit, optin "sense problema pels del poble".

El dirigent de Junts per Catalunya ha fet bandera que, en el diccionari polític del partit, "hi ha tres paraules que no existeixen: rendició, resignació ni renúncia". "Nosaltres som gent de paraula i, si arribem a acords, els complim amb qui sigui, a diferència d'altres", ha precisat. En un altre missatge als alcaldables, Jordi Turull els ha demanat que siguin "transmissors de l'esperança" perquè "quan anem a l'una, som imparables". En sintonia amb el secretari general, Laura Borràs ha fet èmfasi en la importància d'aquests comicis perquè "la independència necessita que Junts sigui un partit fort". "Podem afirmar amb orgull que tenim un soci preferent: el país i el compromís amb els electors. La resignació imperant a Catalunya només es pot combatre amb l'ambició i l'estima pel país que teniu els candidats", ha conclòs.