La detenció del president Carles Puigdemont a l’Alguer continua portant cua, encara que ja hagi estat posat en llibertat sense mesures cautelars. Sobretot per com s’ha pogut dur a terme, cosa que genera moltes suspicàcies en un sector de l’independentisme. Les mirades estan posades en el paper de l’estat espanyol. En aquest context, des de Junts per Catalunya han demanat la compareixença del ministre de l’Interior, Fernado Grande-Marlaska, en comissió al Senat. Concretament volen que expliqui “el paper de la policia espanyola en la detenció il·legal del president a l’exili, i ara eurodiputat, a Sardenya”.

En la mateixa línia s’han pronunciat dirigents de la formació durant les últimes hores. El president del grup al Parlament de Catalunya, Albert Batet, també demanava explicacions aquest cap de setmana al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per la detenció de Puigdemont. “Aquesta és la via de diàleg de PSOE i Podemos", ironitzava Batet a través de les xarxes socials. "Concretament, el diàleg entre el Ministeri de l'Interior i la cúpula judicial per continuar perseguint i reprimint l'independentisme", reblava. I concloïa: "Pedro Sánchez i Marlaska han de respondre políticament per aquesta greu vulneració de drets".

 

Per la seva banda, la portaveu del Junts al Congrés, Miriam Nogueras, exigirà dimecres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la sessió de control, que aclareixi quin paper va jugar el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) en la detenció.

Encara hi ha moltes zones obscures per resoldre de la detenció de Puigdemont a l'Alguer, a nivell jurídic i també a nivell logístic. No obstant això, ja des del principi, des de La Moncloa van voler negar que hi hagués agents de la policia espanyola a l'aeroport de Sardenya quan va tenir lloc la detenció, en baixar de l'avió, com s’havia arribat a dir. Fonts del govern espanyol insisteixen que l'actuació va ser duta a terme per la policia italiana sense cap intervenció dels cossos i forces de seguretat de l'Estat. Malgrat tot, sí que s’ha publicat que la policia espanyola n’estava al cas i fins i tot hauria autoritzat l’arrest de l’eurodiputat i expresident de la Generalitat.

Aragonès assenyala la cúpula judicial

Avui mateix, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que no li consta que el govern espanyol sigui el responsable de la detenció del president Carles Puigdemont a Sardenya. "Jo no entraré a especular si n'estaven al corrent o no. A mi no em consta", ha explicat el president en una entrevista a La 2 i a Ràdio 4. A qui sí que ha responsabilitzat el president és a la cúpula judicial de l'Estat, que creu que actua amb l'única intenció de fer fracassar el diàleg. És per tot això que Aragonès afirma que s'ha demostrat que l'amnistia és necessària per solucionar el conflicte polític. "Veiem que l'aparell judicial de l'estat espanyol manté la via repressiva i el govern espanyol no pot fer veure que no ho veu".