Junts ha carregat aquest matí contra el suport "incomprensible" d'ERC a la reforma del delicte de sedició que divendres van presentar PSOE i Podemos al Congres. El portaveu del partit, Josep Rius, ha advertit que es tracta d'una proposta "coherent amb l'estratègia d'ERC de deixar-ho estarun partit que ha aparcat la independència i prefereix gestionar l'autonomisme", i ha reiterat les protestes d'aquesta formació davant d'una reforma que assegura que "sembla redactada pel jutge Manuel Marchena", perquè "recull l'esperit de la sentència d'octubre del 2019 i tots els continguts de l'a por ellos judicial".

Rius ha ironitzat que Pere Aragonès encapçala "un govern fet a mida del deixar-ho estar, farcit de consellers autonomistes fitxats al mercat d'hivern de la vella política", i ha trenat aquests retrets amb la moció que el Parlament va aprovar la setmana passada constatant que els republicans han perdut la confiança de la majoria que va permetre tirar endavant la investidura del president.

El portaveu ha destacat que els republicans s'han quedat sols defensant la proposta, perquè cap partit independentista ni cap entitat li ha fet costat. "Hauria de reflexionar", ha aconsellat abans de concloure que "sembla que ERC li està agafant gust a quedar-se sola".

Perseguir Puigdemont

L'executiva ha dedicat una part de la seva reunió a analitzar la proposta i ha sintetizat la resposta en tres conclusions: La primera és que no es pot parlar de la desaparició del delicte de sedició, perquè va acompanyada del delicte de desordres públics agreujats, que pot ser utilitzat "en contra de l'independentisme per augmentar la repressió"; que els fets que abans eren sedició queden ara subsumits en conceptes com intimidació; i que la regulació dels pretesos delictes contra l'ordre públic, tal i com està redactat, col·lisiona amb l'exercici de drets fonamentals i llibertats fonamentals, i obre la porta a "interpretacions esbiaixades del nacionalisme espanyol".

El portaveu ha retret que aquesta reforma no desjudicialitza, s'ha pactat "d'esquenes" als represaliats, i té una "clara intencionalitat persecució a l'independentisme i en particular contra Carles Puigdemont", segons desprenen de les declaracions del portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, i del mateix Pedro Sánchez.

Per tot plegat, ha anunciat que Junts presentarà esmenes amb un text alternatiu on només es parlarà de la desaparició del delicte de sedició, igual com es va fer en el seu dia amb la persecució dels insubmisos. Junts té intenció de reunir-se els propers dies amb la resta d'organitzacions independentistes per coordinar una resposta, en la qual inclou la participació a la manifestació convocada per l'ANC.