La llei audiovisual estatal, i la no protecció del català, ha enfangat les relacions entre l’independentisme i el govern espanyol. I això ha tingut un trasllat a la negociació dels pressupostos de l’Estat, que tot just comença aquesta setmana. Ahir, el ministre Félix Bolaños ja va reunir-se amb ERC, i avui ha estat el torn de Junts per Catalunya. A la sortida de la trobada amb el titular de Presidència, Míriam Nogueras ha volgut enviar un avís a navegants: si l’executiu espanyol no rectifica els seus plans, la seva formació ni tan sols negociarà els comptes públics.

De fet, la portaveu de Junts per Catalunya ja ha començat la seva breu roda de premsa des del Congrés lamentant que el govern espanyol hagi “exclòs el català” de l’avantprojecte de llei audiovisual. En aquest sentit, ha recordat com la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), les productores i el mateix Govern de la Generalitat van presentar al·legacions “sense que hagin estat acceptades”. En aquest context, Míriam Nogueras ha situat una línia vermella: “Si la futura llei continua excloent el català, Junts no negociarà amb el govern espanyol”.

La portaveu independentista ha assegurat que el PSOE “ha de tenir molt clar que Junts per Catalunya no dona xecs en blanc” i ha advertit que “s’ha acabat l’etapa de les promeses incomplertes i dels titulars que es queden en titulars”. En aquesta línia, Nogueras ha afirmat que “ha de començar una etapa de cobrar per avançat”.

Per tot això, des de Junts insisteixen en una altre idea central: “És importantíssim que hi hagi coordinació dels diputats independentistes a Madrid”. Estenent la mà a ERC i la CUP per a negociar plegats, Míriam Nogueras ha defensat que junts es pot aconseguir molt més. En canvi, “si anem per separat, l’únic que s’aconsegueix és pa per avui i gana per a demà”.

Preguntada sobre la seva predisposició a negociar amb el govern espanyol, més enllà d’aquesta línia vermella, Nogueras ha replicat que “mai hem dit que no” i que “sempre hem parlat i negociat amb qui ha volgut”.

ERC i PDeCAT, també

Avui el govern espanyol també s'ha reunit amb el PDeCAT. Com ja va fer l'any passat, el seu portaveu Ferran Bel ha obert la porta a negociar els nous comptes públics, tot i que ha advertit que "ningú no ha de donar per segur el nostre vot afirmatiu o abstenció, perquè primer volem conèixer amb detall els comptes i farem els nostres plantejaments de millora abans de fixar posició". I com ha fet Nogueras, també ha avisat que qüestions com la llengua catalana a la futura llei audiovisual "són prioritàries".

Aquesta polèmica arriba quan tot just comença la negociació amb els grups parlamentaris. Ahir, el ministre Félix Bolaños també es va reunir amb ERC. Abans d'aquesta trobada, els republicans ja van posar una sèrie de condicions, com ara el blindatge del català i les altres llengües cooficials en la futura llei general audiovisual. De fet, La Moncloa tenia previst portar ahir l'avantprojecte al Consell de Ministres, però va decidir ajornar-ho mentre negocia amb la Generalitat.

Entre altres condicions, els republicans també demanen millorar la nova llei de memòria democràtica, abordant el traspàs de la comissaria de Via Laietana.