L'ambigüitat del govern espanyol sobre si Pedro Sánchez formarà o no part de la taula de diàleg, així com els dubtes en relació al calendari i l'ordre del dia de la reunió estan alentint, de retruc, la concreció de la part catalana. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha comunicat aquesta tarda al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que el seu partit no dirà els noms dels seus representants en aquest espai de negociació fins que la Moncloa aclareixi si el president espanyol hi assistirà o no.

L'executiva de Junts tenia la intenció d'aprovar avui els noms dels seus representants a la taula per comunicar-los a Aragonès. Això no obstant, al llarg de la trobada s'ha abordat amb preocupació la persistència de la Moncloa per evitar confirmar l'assistència de Sánchez, així com els dubtes que han planat aquest cap de setmana sobre la possibilitat que la reunió quedés ajornada fins després de la celebració del congrés socialista.

Massa dubtes

Finalment, a proposta del secretari general, la cúpula del partit ha decidit que hi ha massa incerteses al voltant de la taula com per prendre una decisió sobre qui enviar-hi. S'ha insistit que tot i la voluntat de participar a la negociació i abordar obertament una resolució política al conflicte, la falta d'informació sobre el plantejament de la taula de diàleg és en aquest moment massa gran.

Per aquesta raó, Sànchez ha comunicat a Aragonès que el seu partit prendrà una decisió quan s'esvaeixin aquests dubtes. Junts està disposada a convocar una executiva extraodinària si cal per definir la seva delegació, però ho farà quan es coneguin les condicions de la trobada. Des de la direcció s'ha volgut evitar avui ni tan sols entrar al debat dels noms. En aquest sentit, fonts de l'executiva asseguren que hi ha molt escenaris oberts en relació als seus representants i no donen per descartada cap proposta.

Calendari i temes

Abans de fer cap moviment, Junts considera clau saber si Sánchez participarà a la reunió. Com ja va fer la setmana passada i igual com reclama ERC, la portaveu del partit, Elsa Artadi, ha assegurat en la roda de premsa posterior que és "imprescindible" que hi sigui.

Així mateix, el partit de Carles Puigdemont reclama confirmar el calendari, i els temes que el govern espanyol planteja portar a la reunió. Junts vol conèixer en particular quines seran les propostes dels comuns i Podemos -les quals la formació morada va anunciar que farien públiques- per poder saber si els dos socis de l'executiu espanyol actuaran amb una sola veu en aquesta negociació.

A parer d'aquest partit, els dubtes que es plantegen són massa importants com per prendre una decisió sobre els seus representants. Així s'ha fet saber a Aragonès, segons les fonts consultades, que insisteixen que s'ha reiterat al president la voluntat d'abordar aquest espai de diàleg per intentar que funcioni. Per tant, el Govern de la Generalitat, que els darrers dies ha pressionat la Moncloa per saber si Sànchez serà a la taula de diàleg, tampoc no podrà comunicar demà els membres de la part catalana com s'havia apuntat. 

 

A la imatge principal, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez / Sergi Alcàzar