El Govern manté la pressió damunt del president espanyol, Pedro Sánchez, per garantir la seva presència a la reunió de la taula de diàleg. Si el president de la Generalitat, Pere Aragonès, assegurava ahir que no s'imagina aquesta reunió sense la participació de Sánchez, l'executiu ha assegurat que "no contempla" la possibilitat d'aquesta absència.

Així ho ha assegurat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu en què ha subratllat la transcendència d'aquesta cita, que el Govern espera que sigui el "tret de sortida d'una nova etapa entre el govern català i el govern espanyol".

patricia plaja portavoz govern Marta Lasalas

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa d'aquest dimarts / Marta Lasalas

Tot i que Plaja ha assegurat que no li consta que des del govern espanyol s'hagi avançat la no assistència de Sánchez a la reunió, des de les files socialistes la vicepresidenta primera del Parlament, Eva Granados, va treure transcendència a la presència del president espanyol a la reunió.

Malgrat aquesta exigència, tampoc el Govern ha avançat qui acudirà a la reunió, i s'ha limitat a assegurar que seran "representants del Govern".

Tampoc s'ha concretat encara l'ordre del dia, tot i que Plaja ha insistit que els temes principals són el dret a l'autodeterminació i l'amnistia. Això "no vol dir que no n'hi hagi d'altres", en relació a la possibilitat que l'Estat hi incorpori altres qüestions, però afegint que hi ha altres espais, a cada espai el tema corresponent. 

Des del Govern tampoc s'ha concretat encara la data en què se celebrarà la reunió, que quedaria situada a mitjans d'aquest mes.

 

Jornada de treball per fer balanç

El Govern, que ha dedicat la reunió d'avui a fer repàs dels primers 100 dies de gestió, celebrarà dissabte una jornada de treball, en la qual participaran, a més dels presidents i els consellers, els secretaris generals de tots els departaments. Se celebrarà al Centre Cultura i Natura de la Vall d’en Bas.

La trobada ha de servir, segons Plaja, per enfocar el curs polític i que cada departament comparteixi amb la resta els projectes que té plantejats. En ple procés d’elaboració dels pressupostos de l’any vinent, durant aquesta reunió s’abordarà la gestió econòmica del Govern i la gestió de la pandèmia.

L’objectiu és dibuixar les línies mestres i els punts forts que s’han d’anar desenvolupant al llarg de tota la legislatura en un context diferent al del Govern, amb la mirada posada en l’elaboració dels nous pressupostos i de la gestió.

Acollida d'afganesos

D'altra banda, el Govern ha donat avui llum verda a la comissió interdepartamental per acollir refugiats procedents de l'Afganistan que han demanat asil a Catalunya. Integren la comissió els departaments de Presidència, Igualtat i Feminismes, Acció Exterior, i Drets Socials.

La portaveu ha assegurat que el Govern referma el compromís d'acollida de persones procedents de l'Afganistan que vulguin demanar acollida o reunir-se amb els seus familiars. Han arribat unes 130 persones.

 

Foto principal: Els membres del Govern abans d'entrar a la reunió del Consell Executiu / Ruben Moreno