Junts per Catalunya (JxCat) s’ha imposat un cop més a la demarcació de Girona en les eleccions catalanes, on ha aconseguit 7 escons i el 32,68% dels vots. D’aquesta manera, la formació manté el mateix nombre d’escons que va aconseguir en les eleccions del 2017. Per darrere de JxCat, se situa Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), amb el 21,8% dels vots i 4 escons, com en les eleccions de 2017. La CUP hi ha obtingut 2 escons i un 9,04% dels vots.

 

 

Per la seva banda, Vox ha aconseguit un diputat a la demarcació de Girona, amb 14.454 vots i el 6,16% dels vots.

La tercera formació més votada a la circumscripció ha estat el PSC, que ha aconseguit 3 escons i ha passat a ocupar la posició de l’ara desapareguda Ciutadans (Cs) a la circumscripció gironina, on no ha aconseguit cap escó. En les darreres eleccions, els taronges n’hi van aconseguir 4.

 

La participació en les eleccions

La participació en les eleccions a Girona ha estat del 54,77% en aquests comicis, molt més baixa que la del 2017, on hi van participar un 79,16% dels electors.

La participació ha estat més baixa de forma generalitzada a Catalunya en les eleccions d’aquest any, marcades per la pandèmia de la Covid. En aquests comicis hi han participat un 53,55% dels electors en comparació al 79,09% de l’any 2017, en què es van registrar màxims històrics de participació.

Resultats del 2017

JxCat i ERC van aconseguir la mateixa quantitat d’escons a la demarcació de Girona en les eleccions de 2017. JxCat hi va obtenir un 36,67% dels vots i 7 escons, mentre que Esquerra va aconseguir-hi el 21,71% dels vots i 4 escons. La CUP va aconseguir un escó amb el 5,32% del total.

Els taronges, sense cap escó en els comicis de 2021 a la demarcació gironina, va aconseguir el 19,51% dels vots i 4 escons el 2017, mentre que el PSC només va aconseguir 1 escó amb el 8,62% dels vots. 

Diputats de les formacions

Gemma Geis és la diputada capdavantera de Junts a la demarcació de Girona, on la formació hi ha aconseguit 7 escons. ERC hi ha aconseguit quatre diputats en una llista encapçalada per Teresa Jordà, la fins ara consellera d'Agricultura. Els dos diputats de la CUP són Dani Cornellà i Montserrat Vinyets.

Els quatre diputats restants dels 17 per la circumscripció de Girona són 3 del PSC, amb Silvia Paneque com a cap de la llista, i el diputat de Vox, Alberto Tarradas.

Foto principal: La cap de llista de JxCat a les comarques gironines, Gemma Geis, i la número 2, Marta Madrenas, aquest diumenge. / ACN