La Junta de Seguretat de Catalunya es reunirà el pròxim dijous 6 de setembre a les dotze del migdia al Palau de la Generalitat. Així ho ha anunciat el Govern aquest dimecres al matí, després de l'intercanvi de cartes entre el conseller Miquel Buch i el ministre Fernando Grande-Marlaska sobre l'ordre del dia de la trobada. Mentre des del Ministeri d'Interior vol tractar-se la polèmica dels llaços grocs dins un apartat sobre la "convivència", des de l'executiu català recorden que l'ordre públic és una competència exclusiva de la Generalitat.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu de dimarts, la portaveu Elsa Artadi va insistir que l’ordre públic és una competència exclusiva del Govern. No obstant això, malgrat que consideren que no hauria d’estar en l’ordre del dia, va mostrar-se disposada a parlar de tot amb el govern espanyol. “No hi ha cap problema per parlar de convivència on sigui el marc”, va precisar.

En aquest sentit, la portaveu va informar que s’està treballant de manera conjunta entre el Departament d’Interior i el ministeri en l’ordre del dia. “Entenem que la Junta de Seguretat s’ha de celebrar en qualsevol cas, perquè hi ha temes que són crucials”, va assegurar. Entre aquests temes, la incorporació dels Mossos a organismes de cooperació com el CITCO, un acord de l’any passat que no s’ha executat.

En la carta que el conseller Buch va dirigir al ministre Marlaska, a més de reiterar que és una competència dels Mossos d'Esquadra, el titular d'Interior demanava al seu homòleg espanyol depurar "eventuals responsabilitats" de membres de la policia espanyola que estarien presumptament implicats en agressions a ciutadans independentistes.

Dues reunions l’any passat

Després d’estar vuit anys sense reunir-se, la Junta de Seguretat ho va fer per primer cop el 10 de juliol de l’any passat, llavors encapçalada pel conseller Jordi Jané i el ministre Juan Ignacio Zoido. Entre els compromisos presos en aquella trobada hi havia l’entrada dels Mossos al CITCO, l’organisme contra el terrorisme i el crim organitzat, i al sistema d’informació de l’Europol.

El 2017 va haver-hi una segona trobada de la Junta de Seguretat, el 28 de setembre, la mateixa setmana del referèndum de l’1-O. La trobada va tenir lloc al Palau de Pedralbes. El president Carles Puigdemont va assistir-hi, però no van fer-ho els màxims representants del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil.