La Junta de Portaveus del Parlament ha emès una declaració aquest dijous en que critica la sentència del TJSC als membres de la Mesa de la darrera legislatura i demana "l'alliberament immediat" de l'expresidenta de la cambra Carme Forcadell.

Firmada per JxCat, ERC i la CUP, la declaració rebutja la sentència del TSJC i "constata" que els membres de la Mesa han estat condemnats "per haver complert amb les seves funcions reglamentàries, permetent la tramitació de totes les iniciatives promogudes pels diputats de la cambra".

Així mateix, les tres formacions s'han solidaritzat amb l'exdiputada de la CUP Mireia Boya, que va ser absolta, i amb el també exmembre de la Mesa Joan Josep Nuet, que té la causa oberta al Tribunal Suprem ja que ara és diputat al Congrés.

 

La Junta de Portaveus també afirma que la sentència del TSJC "evidencia l'enorme injustícia de l'empresonament" de Forcadell, de qui han reclamat "l'alliberament immediat".  "La condemna a 11 anys i mig de presó per un delicte de sedició, per exactament els mateixos fets que ara han comportat una pena per desobediència, és una aberració jurídica i una anomalia democràtica", assegura.

Els presos i els exiliats

El text, a banda de demanar la llibertat de Forcadell, també reclama el mateix per la resta dels presos polítics i "el lliure retorn dels exiliats". La declaració també considera incompatible amb la separació de poders i la inviolabilitat parlamentària "que els tribunals pretenguin censurar el debat al Parlament de Catalunya". 

"Un Parlament ha de poder debatre de tot, sense més límits que la voluntat de dels diputats escollits democràticament", assegura. Finalment, el text alerta que aquesta sentència suposa un perill perquè permet criminalitzar "qualsevol activitat o exercici de la funció parlamentària".

Per això, JxCat, ERC i la CUP critiquen que la llei de reforma del Tribunal Constitucional de l'any 2015 per haver estat "aprovada amb l'objectiu polític explícit de reprimir l'independentisme" i que ha provocat "censura" als debats parlamentaris. "Suposa un greu risc per a la democràcia", han advertit, per la qual cosa han demanat a la Mesa del Parlament que garanteixi la llibertat d'expressió i el dret d'iniciativa dels diputats.

Com a conclusió final, la Junta de Portaveus reivindica que "la judicialització mai serà la solució per a resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya".