L’ambient polític a Galícia es comença a escalfar a mesura que s’acosten les eleccions autonòmiques, que tindran lloc el mes de febrer. La campanya electoral no arrencarà fins al 2 de febrer, dia a partir del qual ja es podrà difondre propaganda. És per això que la Junta Electoral ha obligat el PP a retirar una campanya que havia posat en circulació darrerament en la qual atacava els partits de l’oposició i ho feia instrumentalitzant la figura del president català a l’exili Carles Puigdemont i els Reis d’Orient.

La campanya s’havia difós a través de diferents suports publicitaris a la via pública i això ha empès el Partit Socialista de Galícia (PSG) a prendre cartes en l’assumpte. L’administració electoral li ha donat la raó i el PP es veurà obligat a retirar la campanya. En els cartells d’aquesta es podien llegir missatges com ara “Si creus que la carta als Reis d’Orient dels nens és massa llarga, imagina com serà la de Puigdemont. Tinguem Galícia en pau” i “Si a la família us porteu com el PSOE, Sumar, Podemos, IU, BNG i Anova, recordeu que a les festes no és obligatori parlar de política”.

24 hores per retirar la campanya

En la resolució, amb data d’aquest dilluns, la Junta Electoral de Zona de Pontevedra dona un termini de 24 hores per a la retirada d’aquesta campanya, de la qual encara aquesta tarda hi havia piulades penjades al perfil de X del PP de Galícia. A més a més, la Junta dona unes altres 24 hores per fer al·legacions, informa l’agència Europa Press.

ppgalicia
Foto: X (PP Galícia)

A la seva denúncia, el PSG assenyala que almenys la darrera setmana de desembre i a la primera de gener el PP va penjar aquests cartells en localitats gallegues malgrat que l’article 53 de la Loreg subratlla que no es pot difondre propaganda electoral, ni fer-se cap acte de campanya electoral, durant el període comprès entre la convocatòria de les eleccions i la iniciació legal de la campanya.

Els socialistes també recorden que la llei electoral impedeix a les formacions contractar espais, suports, o llocs per a la difusió de propaganda electoral en llocs públics des de la data de la publicació de la convocatòria electoral fins al 37è dia posterior a la convocatòria. Després de la denúncia, la Junta Electoral de Zona es dona per assabentada i acorda requerir al PP la retirada dels cartells en el termini fixat.