El Partit Popular aconseguiria de nou la majoria absoluta a les eleccions autonòmiques de Galícia del pròxim 18 de febrer, segons una enquesta de l'institut 40dB per a El País. Així doncs, a 42 dies de les eleccions, el PP aconseguiria la seva cinquena majoria absoluta consecutiva amb 42 escons, superant per 4 els necessaris per governar la Xunta en solitari —38 escons— i amb una estimació de vot del 47,5%, el que suposa 0,5% menys que en les de 2020. Els populars compten amb un nou candidat, Alfonso Rueda, després de la marxa de l'actual president, Alberto Núñez Feijóo, l'any 2022, per liderar la candidatura popular a la Moncloa. La segona força es quedaria en mans del BNG (Bloc Nacionalista Gallec), mentre que el PSOE no aconsegueix encertar a Galícia, i es quedaria en la tercera posició. L'enquesta apunta a resultats gairebé idèntics als de les últimes eleccions: 19 escons pel BNG i 14 per als socialistes. 

Segons l'enquesta, Sumar i Vox quedarien fora del Parlament gallec. Sumar es queda en quarta posició amb una estimació de vot del 3,4%, mentre que Vox quedaria en cinquena amb 2,7%, finalment, la sisena seria per Podemos, amb un 1,1%. 

estimació de vot enquesta El Pais eleccions galicia
Font: El País 

Davallada dels vots per al PSOE

Sumar i Podemos, que en un inici formaven una coalició a Galícia, finalment van decidir anar per separat. Una decisió que podria complicar la seva presència al Parlament gallec. Segons l'enquesta, només un 40,8% de la població general coneix a la candidata de Sumar, Marta Lois, i només un 13,3% coneix la de Podemos, Isabel Faraldo. En canvi, el 65% dels enquestats si coneixen el candidat socialista, José Ramón Gómez Besteiro; i ja molt per sobre, amb un 80,5% la candidata del BNG, Ana Pontón, i el candidat del PP, Alfonso Rueda, el coneix el 90%. 

Pel que fa a l'estimació de vots, el PP aconseguiria el 47,5% dels vots i baixaria mig punt respecte a fa quatre anys, mentre que el BNG pujaria al 24,8% de les paperetes des del 23,8% de 2020. Per la seva banda, el PSOE també baixaria en nombre de vots al 17,9% des del 19,4% de les anteriors eleccions, segons l'enquesta, elaborada sobre una mostra de 1.200 entrevistes realitzades entre el 2 i el 4 de gener.

estimació de vot enquesta el pais
Font: El País

En relació amb la fidelitat dels vots, tampoc semblen gaire positives per a l'esquerra, segons l'enquesta. El PP conservaria el 85,3% dels votants de 2020, mentre que el PSOE només podria retenir el 61,5%. El gruix de les transferències dels vots dels populars és només del 8% dels que estan indecisos, mentre que el PSOE perd vots cap a totes bandes; un 8,4% canviaria el seu vot cap al PP; un 7,8% pel BNG, que manté al 79% dels seus suports de les últimes eleccions; i un 8,4% per Galícia en comú, als quals caldria sumar un altre 6% que dubten. Amb tot, els votants de Galícia en comú de 2020 mostren un cert desconcert; el 24,6% està disposat a votar a favor de Sumar; el 20% tiraria pel BNG; el 17% donaria el seu vot a Podemos Galícia; el 10,4% al PP i 4,5% al PSOE. Mentre que encara hi ha un 22,4% que estan indecisos. Vox, que segons apunta l'enquesta, es quedaria fora del Parlament gallec, cediria el 25,3% dels seus votants a favor del PP. 

Ana Pontón, la millor valorada

Amb el focus posat als candidats, la favorita dels enquestats és la candidata del BNG, Ana Pontón, amb una diferència entre el que tenen una opinió "molt dolenta" i "molt bona" del 22,35%. El segon millor valorat és l'actual president Rueda, amb un 15,2%. En tercera posició, l'aspirant de Podemos, i en quarta posició, però a molta distància, amb un 2,5%, se situa el socialista Gómez Besteiro. 

El millor govern per als votants, en concret pel 41,6%, seria una coalició formada pel BNG i el PSdG amb altres forces d'esquerres. El 30,7% aposten per un govern del PP en solitari, i només un 9,2% assenyala un govern format pel PP i Vox.