La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha decidit incoar un expedient sancionador a Vox i els ha exigit retirar els seus cartells de campanya on el lema era 'Bitllet de tornada per a il·legals' per incomplir la llei orgànica de règim electoral general (Loreg). La resolució s'ha produït arran d'una denúncia d'ERC, i la Junta Electoral assegura que Vox ha incomplert l'article 53 de la Loreg, que prohibeix la propaganda electoral "fins a l'inici legal de la campanya". La Junta Electoral ha demanat que "ha de retirar el cartell, els fullets i la publicació de les xarxes socials", i ha advertit que la infracció té prou gravetat perquè sigui procedent incoar un expedient sancionador.

En el cartell de la formació ultra apareix una hostessa de vol que porta dos bitllets d'avió a la mà en el qual es pot llegir '12 de maig. Bitllet de tornada per a il·legals', acompanyat d'un altre lema en la mateixa línia xenòfoba 'Delinqüents al teu barri? Nosaltres tenim el seu bitllet de tornada!'. Tanmateix, la Junta Electoral "no aprecia que el missatge difós pugui ser clarament constitutiu d'un delicte d'odi", tal com denunciava ERC, i per tant no posarà els fets en coneixement de la Fiscalia, tot i que, afirma que ERC pot emprendre accions en aquest sentit. Amb tot, la resolució no és ferma i es pot recórrer davant la Junta Electoral Central "dins les 24 hores següents a la notificació de l'acord".

Missatge racista

El missatge xenòfob de Vox en el cartell de la campanya insisteixen en un dels seus discursos habituals, que és establir connexions entre immigració i delinqüència. "El descontrol migratori té conseqüències per als catalans!", insisteixen els ultres en un altre cartell electoral, destacant dades com ara que un 80% dels delictes a Barcelona els cometen menors no acompanyats (utilitzen el terme despectiu MENAS) o que més d'un 50% dels presos de Catalunya són estrangers". "Aquest 12 de maig aposta per la Catalunya segura, pròspera i en convivència que vols", diu un dels altres cartells, acompanyat de la imatge d'Ignacio Garriga, candidat que repeteix al capdavant de la formació ultra. El lema que apareix en aquests missatges és "Garriga Airlines per a il·legals". 

Ignacio Garriga està a l'ull de l'huracà des de fa unes setmanes després que una diputada de Vox a Catalunya, Isabel Lázaro, enviés una carta al Comitè Executiu Nacional del partit per reclamar una investigació sobre Garriga, i aclarir si ha facturat despeses personals de forma indeguda a càrrec del grup parlamentari. Segons denuncia Lázaro en la comptabilitat interna de la formació en el Parlament, consten "diferents despeses que és possible que no es corresponguin amb la normativa a la qual estem subjectes", entre elles, fa referència a "factures a nom d'Ignacio Garriga, que no entenc en concepte de quins serveis li pot pagar el grup al seu propi president". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!