Tots els partits ja estan immersos en la precampanya electoral per a les eleccions del pròxim 12 de maig al Parlament de Catalunya. Vox, partit d'ultradreta que va entrar per primer cop a la cambra catalana el 2021 amb fins a 11 diputats, també. I els de Santiago Abascal ho han fet de manera molt agressiva i atacant un dels seus objectius habituals, els immigrants. Els seus cartells de precampanya, l'oficial no comença fins divendres 26 d'abril, tenen com a lema "nosaltres tenim el seu bitllet de tornada", cap al país d'origen dels delinqüents dels diferents barris del país, fent una de les seves connexions habituals entre immigració i delinqüència, que diferents partits i també el conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, han anat desmuntant durant la legislatura al Parlament. 

WhatsApp Image 2024 04 09 at 17.12.41
Un dels cartells de Vox per a aquesta campanya electoral

"El descontrol migratori té conseqüències per als catalans!", insisteixen els ultres en un altre cartell electoral, destacant dades com ara que un 80% dels delictes a Barcelona els cometen menors no acompanyats (utilitzen el terme despectiu MENAS) o que més d'un 50% dels presos de Catalunya són estrangers". "Aquest 12 de maig aposta per la Catalunya segura, pròspera i en convivència que vols", diu un dels altres cartells, il·lustrats amb la imatge d'Ignacio Garriga, candidat que repeteix al capdavant de la formació ultra. En els vídeos que han compartit a les xarxes socials, a més, el seu lema és "Garriga Airlines per a il·legals". Així, Vox centra el seu discurs contra la immigració, almenys en aquesta primera part de la campanya i en consonància amb el discurs racista que ha anat promovent des del Parlament de Catalunya durant la legislatura passada. 

Discurs racista per entrar al Parlament 

El 2021, des de Vox ja es va fer servir un discurs racista per intentar guanyar vots, sota el lema "Recuperem Catalunya". Tot i que aquestes paraules anaven dirigides inicialment contra els partits independentistes que es presentaven a les eleccions, ja a l'acte de presentació de la seva candidatura, Garriga va tornar a lligar la immigració amb la delinqüència o la inseguretat als barris de les ciutats catalanes, igual que fa ara. 

El comitè executiu de Vox va ratificar al març Garriga com a cap de llista a les eleccions al Parlament del 12-M. "Garriga tornarà a encapçalar la candidatura per intentar revalidar i millorar els resultats que Vox va obtenir a Catalunya, que la van convertir en la primera força política nacional del Parlament català", afirmava el seu líder Santiago Abascal. Aquest dijous, Abascal serà a Terrassa per presentar la candidatura.