La Junta Electoral de Zona ha donat 48 hores als Ajuntaments de Girona i Salt perquè retirin les pancartes en suport als presos i els llaços grocs de les façanes dels consistoris. La resolució estima en part les denúncies que li van fer arribar el Partit Popular i Ciutadans i sosté que "amb independència del pensament polític" que ostentin els partits que governen, cal preservar "la imparcialitat de l'Administració".

Davant les eleccions del 28-A, la junta electoral també ordena que es retirin els símbols i pancartes que hi pugui haver en col·legis electorals. Però en aquest cas, permet que hi puguin ésser fins a la mitjanit del 26 d'abril (just abans de la jornada de reflexió). Per contra, la resolució desestima que les estelades, els llaços grocs i les pancartes es despengin d'altres equipaments municipals o dels carrers. La portaveu del PP a l'Ajuntament de Girona, Concepció Veray, celebra la resolució i demana a l'alcaldessa Marta Madrenas que "compleixi la llei, acati la resolució i retiri la pancarta d'una vegada per totes".

Límit de 48 hores

Per aquest motiu, i emparant-se també en les ordres dictades per la Junta Electoral Central (JEC), la resolució ordena als Ajuntaments de Girona i Salt que retirin les pancartes i els llaços de les façanes en un termini màxim de 48 hores.

A més, atenent les denúncies de Cs i el PP, la junta electoral de zona també mana "que els mateixos símbols" es retirin d'aquells locals que seran col·legis electorals el proper 28-A. En aquest cas, però, la resolució diu que "com a molt tard" això s'haurà de fer la mitjanit del 26 d'abril. És a dir, poques hores abans que acabi la campanya i comenci la jornada de reflexió.

Més enllà d'això, la resolució desestima la resta de peticions que recollien les denúncies de Cs i el PP. És a dir, que permet que les estelades, les pancartes i els llaços grocs puguin continuar penjats en equipaments municipals –més enllà de l'Ajuntament- i també als carrers i places.

La resposta de Madrenas

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ja va dir que si la junta electoral manava retirar la pancarta a favor dels presos trobarien "solucions imaginatives". A més, ja va deixar clar que no es podien posar "portes al camp". A la mateixa plaça del Vi, a banda i banda del consistori, hi ha nombrosos balcons on llueixen aquests símbols a favor de l'autodeterminació i la llibertat dels presos.

De fet, aquest no és el primer cop que la junta electoral ordena que es retiri la pancarta que hi ha a la façana de l'Ajuntament. El 4 de desembre del 2017, just abans del 21-D, el consistori ja va haver de despenjar-la. I en aquella ocasió, la va substituir per una altra –que encara guarda- amb el lema "Llibertat d'expressió".

façana ajuntament Girona 2017 - ACN

Façana de l'Ajuntament de Girona durant les eleccions del 21-D del 2017 / ACN