La Junta Electoral Central (JEC) ha obert un expedient sancionador a Vox, que pot acabar amb una multa de 3.000 euros, per la difusió de propaganda amb l'eslògan de 'Sánchez destrueix Espanya' abans de l'inici oficial de la campanya electoral per als comicis generals del 23 de juliol, i que a més no incloïa el logo de Vox. La resolució de la JEC, recollida per Europa Press, argumenta que Vox va incomplir la llei electoral (LOREG), que prohibeix la difusió de propaganda electoral des que es convoquen els comicis fins a l'inici oficial de la campanya, quinze dies abans de les eleccions.

La formació dirigida per Santiago Abascal va inserir aquesta publicitat amb el lema 'Sánchez destrueix Espanya' en el diari digital ultradretà OkDiario. Vinculat a diferents àrees com el treball, habitatge o energia, denunciava "pretesament mala gestió del govern espanyol i sense referència visible a la formació política que ha contractat la inserció publicitària", segons assenyala la JEC. "Per consegüent, ens trobem davant insercions publicitàries encaminades a la captació de sufragis que han estat contractades per la formació política", conclou l'organisme arbitral, que rebutja els arguments de Vox que aquesta campanya formava part de l'activitat ordinària d'un partit polític.

"El fet que no es demani expressament el vot de l'elector no és motiu per no considerar com a propaganda electoral qualsevol activitat que directament o indirectament pretengui la captació de sufragis", replica la JEC. Segons subratlla l'àrbitre electoral, la campanya de Vox incloïa consignes i missatges amb "la intenció de persuadir l'elector" buscant "la seva reacció en contra" del candidat socialista, Pedro Sánchez. Aquesta activitat, sosté, "resultaria legítima si es fes dins del perfil o de la pàgina del partit", però no fent-la a través d'una contractació comercial. Però a més, denuncia reiteració per part de Vox, a qui ja va recordar aquests termes en l'anterior campanya electoral del mes de maig per als comicis municipals i autonòmics i també el va fer la Junta Electoral de Zona de Madrid aquest mes de juny.

Multa de fins a 3.000 euros

Per tot això, la Junta Electoral acorda incoar expedient sancionador a la persona que dins de Vox sigui "responsable màxima" de la decisió de les contractacions publicitàries durant el període electoral i va demanar la seva identificació, la qual cosa el partit ja va notificar pocs dies després. L'organisme avança que aquesta persona física pot acabar sancionada per infringir l'article 53 de la LOREG amb una multa prevista entre 300 i 3.000 euros, encara que si s'acull a reduccions per reconeixement de responsabilitat i pagament voluntari pot quedar en 2.400 o 1.800 euros.

Multa també la ministra portaveu Isabel Rodríguez

La Junta Electoral Central (JEC) també ha resolt aquest divendres que la ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Rodríguez, haurà de pagar dues multes, una de 2.500 euros i una altra de 2.200 euros, per fer declaracions "electoralistes" i vulnerar el principi de neutralitat en haver fet declaracions crítiques amb el PP en dues rodes de premsa després del Consell de Ministres, el 25 d'abril i el 3 de maig, com a portaveu de la Moncloa. 

El primer expedient, obert el 10 de maig passat per les seves declaracions en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres celebrada el 3 de maig anterior, s'ha resolt amb una sanció de 2.500 euros. La JEC entén que la ministra va expressar afirmacions "amb contingut valoratiu i electoralista, aprofitant els mitjans públics de què disposava en la seva condició de ministra, infringint "el principi de neutralitat" que tot poder públic ha de respectar durant el procés electoral i "el consegüent detriment del principi d'igualtat" entre les diferents forces polítiques.

Recorda la JEC en la sentència, que la Llei Electoral prohibeix, des de la convocatòria de les eleccions fins a la seva celebració, qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als assoliments obtinguts per les autoritats públiques. El segon expedient incoat a la ministra va ser iniciat el 3 de maig pel mateix motiu, encara que en aquest cas, per les afirmacions que va fer durant la compareixença de premsa després del Consell de Ministres del 25 d'abril, i la JEC també considera que Rodríguez és responsable i resol que haurà d'abonar una multa de 2.200 euros.