La Junta Electoral Central (JEC) ha advertit aquest dijous al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que amb la seva intervenció pública l'11 d'abril al Palau de la Generalitat per anunciar la creació d'un comitè d'experts per treballar en un acord de claredat va vulnerar el deure de neutralitat en un context electoral. La JEC considera que el president de la Generalitat va violar l'article 50.2 de la llei electoral que prohibeix, des de la convocatòria d'unes eleccions, qualsevol acte organitzat per poders públics que faci servir imatges coincidents o expressions similars a les que fan servir a les seves pròpies campanyes. L'acord de l'ens espanyol resol una queixa presentada per Ciutadans.

La JEC ha determinat aquest dimecres que les manifestacions que va fer Aragonès en la roda de premsa, sobretot en les respostes a preguntes dels periodistes, van vulnerar la llei. Tot i això, la JEC treu ferro a l'assumpte dient que les valoracions del president les va fer de forma no premeditada responent a preguntes. Per aquesta circumstància, la JEC ha acordat no incoar expedient sancionador. Ara bé, l'organisme insta Aragonès a què "extremi la seva diligència per evitar vulnerar el principi de neutralitat" que els poders públics estan "obligats" a respectar durant un procés electoral.

La JEC denuncia el "missatge legitimador de la causa separatista"

En la seva resolució, la JEC acusa Aragonès d'haver-se aprofitat d'un acte institucional per a fer "apreciacions valoratives que s'identifiquen amb alguns dels lemes i consignes que determinades formacions polítiques usen freqüentment als seus actes de campanya". L'ens situa en aquest context el "missatge legitimador de la causa separatista" que "és descrita com una causa l'existència de la qual -segons es pretén- obeeix a un conflicte enquistat durant segles que, segons sembla, enfronta Catalunya amb la resta d'Espanya".

L'organisme electoral espanyol creu que les manifestacions d'Aragonès en aquesta presentació van ser "partidistes" perquè el seu discurs incloïa consignes i "línies directrius clarament associades a una determinada opció ideològica compartida per determinades formacions polítiques". La JEC opina que Aragonès afavoreix les formacions independentistes amb la difusió d'aquestes "consignes" fent servir "potents mitjans institucionals".

La resolució indica que les manifestacions valoratives d'Aragonès poden tenir el seu encaix en un acte de campanya, però no en una intervenció com a president de la Generalitat des de Palau. En un acte de campanya, les manifestacions d'Aaragonès estarien emparades per la llibertat d'expressió, però en el marc de l'activitat institucional d'una autoritat pública no.