La Junta Electoral Central (JEC) ha citat dimarts que ve cinc candidats a eurodiputats, entre ells Clara Ponsatí, exiliada a Escòcia, a l'acte d'acatament de la Constitució que els permeti formar part del Parlament Europeu.

Per disposar de l'acta com a diputats de Parlament europeu, els candidats estan citats a acudir personalment al Congrés per acatar la Constitució en un acte públic. Fins fa poc, s'havia considerat que la presència era un requisit indispensable, cosa que ha canviat amb la sentència del Tribunal de la UE, que va determinar que des del dia de la proclamació dels resultats els eurodiputats ja gaudeixen d'immunitat. Per això, Carles Puigdemont i Toni Comín han pogut accedir al seu escó a la cambra europea.

A Ponsatí l'afecta una situació semblant. Si aparegués a Madrid dimarts que ve seria detinguda. Ara bé, tenint en compte la sentència del TJUE, Ponsatí disposaria d'immunitat parlamentària i podria ser eurodiputada després del 31 de gener, quan abandonaran el Parlament de la UE els diputats britànics.

L'òrgan que arbitra els processos electorals a Espanya havia citat també aquest dijous el candidat d'Ara Repúbliques Jordi Solé perquè procedís a aquest acatament per cobrir la vacant d'Oriol Junqueras. No obstant això, fonts de la Junta Electoral Central han informat que el quart a la llista d'Ara Repúbliques no ha fet acte de presència, de manera que l'escó s'ha declarat vacant.

Un altre dels procediments que ha abordat aquest dijous la JEC ha estat reemplaçar els cinc escons que passen a correspondre a Espanya arran de la marxa dels eurodiputats elegits al Regne Unit el passat 26 de maig. És una de les conseqüències del Brexit.

Per cobrir aquestes places, la Junta Electoral ha aplicat els quocients de vot, i així, ha cridat els següents als que van ser elegits en les llistes del PSOE, del PP, de Cs, de Vox i de Junts. Són, respectivament, Marc Ros, Gabriel Mato, Adrián Vázquez, Margarida de la Pisa i Ponsatí.