La Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona ha acordat aquest dijous que el Parlament ha de comunicar qui és el substitut de Quim Torra a la Cambra catalana abans de dos dies per donar-li l'acta de diputat, que en principi és Maria Sesarrich. Alhora, ha comunicat que si el Parlament no respon, la JEP emetrà d'ofici la certificació de l'acta. Per altra part, també ha anunciat que Ferran Mascarell serà el substitut de Carles Puigdemont en ser designat eurodiputat.

La JEP va decidir el passat 10 de gener, arran de l'acord de la JEC del 3 de gener, anul·lar l'acta de Torra i donar-li al següent de la llista, Mascarell. Paral·lelament, el president del Parlament, Roger Torrent, i el secretari general de la cambra van comunicar a la JEP la renúncia voluntària de Puigdemont a la seva acta, ja que va prendre possessió com a eurodiputat. En el mateix escrit, la cambra catalana deia que Puigdemont seria substituït per Mascarell. No obstant, aquest escrit no va arribar a la JEP fins aquest dimecres, 22 de gener.

Per això, l'acta de Puigdemont passa a Mascarell, i l'acta de Torra, que aquest dijous el Tribunal Suprem ha decidit mantenir anul·lada cautelarment, hauria de passar al següent diputat disponible de la llista, que podria ser Maria Senserrich, seguida de Santi Vilanova. La JEP demana al secretari del Parlament perquè en dos dies emeti certificació de la persona que consta com a següent a la llista de JxCat després de Mascarell. 

Aquest acord es comunicarà a Torra, al Parlament, a JxCat i al PP, Cs i Vox, que van demanar la inhabilitació del president de la Generalitat. L'acord, però, es pot recórrer.