Més eleccions. El president de la Junta d'Andalusia, el popular Juan Manuel Moreno, es reunirà amb el seu govern aquesta tarda per a concretar la ja esperada data de les eleccions autonòmiques. Per a fer-ho, es visitarà primer amb el vicepresident de la comunitat, Juan Marín, i seguidament ha convocat un Consell de Govern extraordinari a les 18.30 hores que vol arribar a un acord sobre el calendari. Serà a les 20.30 hores quan el president compareixerà davant dels mitjans de comunicació per a informar sobre aquesta qüestió. Si bé a aquesta hora es farà l'anunci oficial, la data definitiva ja s'ha filtrat als mitjans de comunicació: serà el 19 de juny.

Fins aquesta tarda quedava en dubte la data, ja que en els darrers dies s'han plantejat diverses opcions, però s'esperava que s'acabessin celebrant durant la segona meitat del mes de juny, previsiblement el 19 o el 26 de juny. De fet, aquest diumenge Moreno ja va advertir que "està clar que la legislatura s'ha acabat" i les eleccions se celebraran "abans de l'estiu". A més, la data del 12 de juny ja no estava sobre la taula per qüestió de calendari: el cap de l'executiu ja l'hauria d'haver anunciat perquè poguessin celebrar-se aquest dia. Fins i tot havia jugat a especular que la votació podria no produir-se un diumenge, com és habitual: "Per què no un dissabte, o un divendres?". La incògnita ha quedat, doncs, resolta aquesta tarda.

Darrere de tot plegat, Moreno situa els problemes econòmics. "Andalusia necessita un pressupost per al 2023, i això ens porta irremeiablement a convocar les eleccions abans de l'estiu", va afirmar fa uns dies, i va afegir que "el que toca és prendre una decisió que sigui bona per a Andalusia". Ciutadans, que forma part del Govern de coalició de la mà del Partit Popular, ja ha titllat d'"error" la decisió d'avançar les eleccions, que podrien acabar de propiciar la seva desaparició, com ja ha passat a la Comunitat de Madrid, o una representació irrisòria, com ha passat a Castella i Lleó. Les enquestes auguren un mal presagi per als taronges, que cada setmana empitjoren per als seus interessos.

Com a Castella i Lleó?

Aquest 13 de febrer ja van celebrar-se comicis a Castella i Lleó en un context molt similar que el que hi ha a Andalusia. Allà també hi havia un govern de coalició entre populars i taronges, que es mantenia per la mínima i amb Vox trepitjant els talons. L'avançament electoral a terres castellanes va enviar Ciutadans a la paperera de la història, amb un sol escó. Per contra, va catapultar la ultradreta fins a la tercera força amb 13 escons, una xifra que l'ha permès entrar al govern autonòmic, el primer cop que Vox ha entrat en un executiu a Espanya. A Andalusia, un estudi recent dona als taronges només dos escons i dona vint a Vox, la qual cosa podria repetir la imatge de Castella i Lleó i impulsar la ultradreta cap a un altre govern autonòmic.