L'independentisme ha sortit en bloc a reclamar explicacions per les paraules de l'excomissari José Manuel Villarejo, que assegura que el CNI va fer com qui no veu amb l'imam de Ripoll. El líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, també ho ha fet. Junqueras s'ha sumat a les veus que reclamen esclarir què va passar durant l'atemptat a la Rambla el 17 d'agost de 2017. El líder d'ERC ha exigit una investigació "immediata" sobre els fatídics esdeveniments al cor de Barcelona.

Junqueras ha titllat de "perilloses" i "alarmants" les paraules de Villarejo i ha demanat posar llum sobre el paper de les "clavegueres de l'Estat". De fet, el portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha presentat tres sol·licituds de compareixença al Congrés dels Diputats: les del president Pedro Sánchez, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán. En una piulada, Rufián ha demanat al govern espanyol explicacions "immediates" sobre les declaracions de Villarejo. El portaveu republicà també ha avançat que tornaran a impulsar les comissions d'investigació sobre els atemptats del 17-A, que van ser vetades rotundament i obstinadament. "El govern espanyol no pot callar", ha criticat.

Junts també demana explicacions

Els mateixos passos ha seguit Junts per Catalunya. La seva portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, ha registrat tres peticions de compareixença: la de Pedro Sánchez, Fernando Grande-Marlaska i la ministra de Defensa, Margarita Robles, cartera de la qual penja el CNI. Volen que aclareixi el "coneixement del govern espanyol" sobre el que ha declarat Villarejo en seu judicial. En paral·lel, el seu portaveu al Senat, Josep Lluís Cleries, ha registrat dues peticions de compareixença per "explicar la posició del govern davant les greus afirmacions": també la de Marlaska i la de l'actual directora del CNI, Paz Esteban. 

La declaració de Villarejo

José Manuel Villarejo ha fet aquesta declaració en el marc del judici pel cas Tàndem. Amb aquesta acusació, Villarejo ha apuntat directament a qui va ser director del Centre Nacional d'Intel·ligència el 2017, Félix Sanz Roldán. La frase concreta que ha pronunciat ha estat la següent: "El CNI va calcular malament les conseqüències de donar un petit ensurt a Catalunya". Cal recordar que Alfonso Guevara, president del tribunal que va jutjar els atemptats del 17 d'agost a l'Audiència Nacional, va denegar que Villarejo declarés en el judici i, per tant, no va poder aportar el seu testimoni.

La declaració de l'excomissari se suma al que ja havia afirmat fa un any, quan va indicar que havia intentat infiltrar una font marroquina que avisava precisament del risc d'atemptat a Barcelona. En aquesta línia, Villarejo va detallar que el CNI va rebutjar aquest oferiment perquè trobaven que la font era poc fiable i explicaven que abans havia treballat per a ells. D'altra banda, l'excomissari va denunciar que el CNI va posar en perill les seves fonts filtrant una imatge a Melilla en una operació secreta antiterrorista.