"Tenim una oportunitat fantàstica de posar un pres polític a un escó del Parlament Europeu i de demostrar que hi ha gent innocent a la presó". Missatge contundent de president d'ERC i candidat al Parlament Europeu, Oriol Junqueras, en el míting central dels republicans celebrat al Mercat de Sant Antoni de Barcelona. Un dia abans d'entrar al Congrés a buscar l'acta de diputat, Junqueras ha volgut agrair la victòria del 28-A, perquè assegura que els han fet més lliures, i ha demanat tornar a guanyar el 26-M pel mateix motiu. "Els vostres vots ens fan lliures", ha exclamat. 

Junqueras ha participat a l'acte central a través de videoconferència des de la presó de Soto del Real al costat del també pres polític Raül Romeva. L'exconseller d'Exteriors i senador electe ha defensat que "només si guanyem farem que l'hagin d'escoltar, encara que no els agradi" i ha assegurat que dimarts al Congrés i al Senat "demostrarem que això se solucionarà fent política". Romeva també ha protagonitzat un dels moments més emotius de l'acte quan ha volgut agrair a la seva parella i número dos a les llistes a l'Eurocambra, Diana Riba, que estava asseguda a la primera fila, la seva dedicació.

Rovira acusa el PSOE de ser "crossa del feixisme"

A l'acte, on hi han assistit un miler i mig de persones, també s'hi ha pogut notar la ressaca política del 'no' dels republicans a la designació com a senador del socialista Miquel Iceta. Qui ho ha fet de manera més contundent ha estat la secretària general del partit, Marta Rovira, que des de l'exili a Ginebra ha arribat a acusar al PSOE d'actuar coma "crossa de la dreta i del feixisme". "La fundació FAES els ha imposat el que han de dir i no són valents per trencar amb el règim del 78", ha exclamat. També els ha acusant d'haver perdut "la noció del què vol dir diàleg" i els ha avisat que "no es construeix reprimint més", recordant el cas dels processats pel jutjat 13. 

Acte central campanya ERC Sant Antoni Torrent Aragones Rovira - Sergi Alcàzar

També ha fet un discurs molt dur el president del Parlament, Roger Torrent, que els ha retret que parlin de "cortesia parlamentària" quan hi ha presos i exiliats i els ha criticat falta de "decència política". Per la seva banda, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha avisat que té una "mala notícia per aquells que ens voldrien espantats i callats" que serà la seva victòria el 26-M. "Aquells que pensaven que amb la repressió renunciaríem, els diem que no, que vam guanyar i que tornarem a guanyar i que es trobaran a Junqueras al Congrés, a Romeva al Senat i també al Parlament Europeu", ha insistit.

Maragall alerta d'un pacte Colau-Collboni

En clau municipal, també ha intervingut l'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, que ha volgut alertar d'un possible pacte entre l'alcaldessa i candidata dels comuns, Ada Colau, i el candidat del PSC, Jaume Collboni, després del 26-M, i ha posat com a exemple que els seus partits estan pactant la mesa del Congrés i que també formaran govern a l'Estat. Davant d'això, Maragall ha reclamat aglutinar el vot en la seva candidatura per poder "tenir un alcalde independentista". "No podem permetre que el PSC arribi al govern municipal. Els comuns i els socialistes s'han posat d'acord per fer la mesa del congrés, per governar Madrid i ho volen fer aquí. Fem que no passi!", ha reclamat. 

EL NACIONAL ernest maragall elisenda alamany acte erc - Sergi Alcazar

La seva número dos, Elisenda Alamany, que l'ha presentat amb "Maragall is in the house", recordant el gag del Polònia on imitava Colau, ha fet un discurs dur contra l'alcaldessa i clarament independentista. Alamany ha defensat que cal acabar amb l'actual govern dels comuns perquè no han estat a l'"alçada" i ha demanat que el 26-M la ciutat enviï un missatge "al món" de "democràcia i llibertat, sense ambigüitat ni equidistància". "Que ens ho diguin a la cara que parlar de sobirania i de presos no toca, que ens ho diguin a la cara!", ha exclamat, assegurant que Barcelona també és Catalunya i que la ciutat no pot quedar al marge de la reivindicació.

A l'acte també hi ha intervingut el pare de Guillem Agulló, assassinat ara fa 25 anys al País Valencià i l'eurodiputat José Bové, que s'han compromès amb els presos polítics, i també s'hi ha llegit una carta de Carme Forcadell i una altra Dolors Bassa, des d'Alcalà Meco.