El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha manifestat en una entrevista al programa Més 3/24, conduït per Xavier Grasset, que li sembla bé que hi haguessin militants enfadats en l'assemblea de partit republicà que es va celebrar dimarts passat per via telemàtica, després de la pèrdua de 300.000 vots. "És perfectament legítim que hi hagi gent que estigui enfadada i segurament el més de tots soc jo, més enfadat que jo no deu haver gairebé ningú en aquest sentit", ha indicat.

Junqueras ha indicat que a l'assemblea es van produir crítiques al cap de llista, Gabriel Rufián, però les ha relativitzades. "Afortunadament a ERC hi ha molta gent que pot fer de cap de llista, i alguns poden dir que el millor és el Gabriel, o que el millor seria el de més allà. També recordo quan hi havia molts analistes que deien que Rufián tenia una actitud massa agressiva al Congrés, i ara uns altres diuen que han arribat a massa acords [amb el PSOE]. Però el que hagin fet, en realitat ho hem decidit entre tots", ha assenyalat. "Rufián té moltes virtuts, segur que no totes, però en té moltes", ha afegit. 

Junqueras ha reconegut també que un militant va dir que el govern d'Aragonès és "el més autonomista de la història", però ha matisat que altres es van expressar en sentit contrari. També ha admès que alguns havien reclamat apujar el volum de la reivindicació independentista i reactivar el procés. El president d'ERC ha matisat, però, que al seu entendre la independència no és "una qüestió de temps sino de forces, de correlació de forces", i ha considerat que això es guanya "sent més".

Pel que fa als resultats, Junqueras no ha analitzat per què s'han perdut 300.000 vots, ni ha fet cap autocrítica de fons, però sí que ha intentat donar-hi context. "Ha passat que hem fet un resultat pitjor que el 2019, però és el segon millor del que hem fet. Portàvem 13 eleccions millorant els resultats", ha afegit. Sobre les causes, ha parlat d'una onada conservadora a Europa, i d'una disminució de la polarització. I ha insinuat errors en la comunicació. "Hem pecat d'una certa prudència, i modèstia", ha apuntat. 

El líder d'ERC ha defensat l'acord amb Bildu al Senat per ampliar aliats. "Aquesta legislatura ja hem compartit grup al Senat aquesta legislatura", ha detallat. No ha entrat en la pregunta de si això contradiu el president Pere Aragonès, que havia proposat un front democràtic amb els partits independentistes catalans i els comuns. 

Respecte a les municipals, Junqueras ha explicat en aquest sentit que descarten votar el socialista Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona, i que busquen un acord amb el guanyador de les eleccions, Xavier Trias, i que també votaran demà divendres Anna Erra com a presidenta del Parlament.