El vicepresident Oriol Junqueras segueix sumant ministres en el llistat de contactes que està mantenint amb el govern espanyol. Si dimarts es va reunir amb el titular d’Economia en funcions, Luis de Guindos, i prèviament va mantenir una conversa telefònica amb el responsable d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, dissabte va ser amb el ministre d’Exteriors, José Manuel Garcia-Margallo amb qui va parlar telefònicament, segons ha sabut El Nacional.

Les bones relacions entre Junqueras i el cap de la diplomàcia espanyola són prou conegudes des que van coincidir tots dos com a eurodiputats al Parlament Europeu.

La conversa entre el vicepresident i el ministre es produeix després que Margallo atribuís la reunió de dimarts amb De Guindos al risc que Catalunya fos declarada en fallida per l'agència de qualificació Standard and Poor’s.

Precisament De Guindos en una carta al diari El Mundo, publicada divendres de la passada setmana, va explicar aquella trobada amb Junqueras, que es va celebrar a l’aeroport de El Prat aprofitant de tornada del ministre des de Brussel·les. De Guindos assegura que no es va parlar de la petició de Catalunya en relació als recursos del FLA sinó del finançament a curt termini –“i la necessitat d’establir un mecanisme transparent i obert aplicable a totes les comunitats”- així com de les agències de rating.

Davant les crítiques a la trobada, el ministre assenyala en la seva carta que “entre les responsabilitats del ministeri d’Economia està facilitar les millors condicions per als finançament de totes les Administracions Públiques espanyoles, inclosa la Generalitat. Aquest és un requisit imprescindible per assegurar la prestació dels serveis públics per a tots els espanyols i, per descomptat, per als catalans”.